‘Tuchtraad voor jeugdzorg’

Er moet een tuchtcollege komen dat oordeelt over fouten die hulpverleners in de jeugdzorg maken. Ook moeten de hulpverleners zich als beroepsgroep beter organiseren....

Dit zei de hoofdinspecteur van de Inspectie Jeugdzorg, Joke de Vries, dinsdag tijdens de presentatie van het jaarverslag van de inspectie over 2005. De Vries verwacht dat hiermee de kwaliteit van de jeugdzorg kan worden verbeterd.

Op dit moment kunnen alleen strafrechtelijk maatregelen worden genomen tegen jeugdhulpverleners die ernstig de fout in gaan of in gebreke blijven. Zo loopt een vooronderzoek naar de gezinsvoogd die de in 2004 overleden peuter Savanna begeleidde. Het meisje, dat stelselmatig werd mishandeld en ondervoed was, stond onder permanent toezicht van de voogd.

De Vries denkt dat een tuchtcollege naar voorbeeld van de medische tuchtraad klachten sneller kan behandelen. Ook kunnen uitspraken sneller worden omgezet in richtlijnen die voor de hele sector gelden. Een tuchtcollege kan daarom helpen de jeugdzorg te professionaliseren.

De hoofdinspecteur wil verder dat jeugdhulpverleners zich beter organiseren. Er zou een beroepsvereniging moeten komen die vastlegt aan welke eisen hulpverleners moeten voldoen en die opleidingen verzorgt. ‘De gezondheidszorg is stukken verder vergeleken met de jeugdzorg’, zegt De Vries. ‘Er is echt nog een hele hoop te doen.’

Instellingen voor jeugdzorg hebben sinds begin vorig jaar de verplichting om ‘calamiteiten’ bij de inspectie te melden. Uit het jaarverslag blijkt dat 64 meldingen zijn binnengekomen, tegenover zestien in 2004. In zestien gevallen oordeelde de inspectie dat inderdaad sprake was van een calamiteit. Het ging onder meer om onnatuurlijke sterfgevallen, ernstige mishandeling en seksueel misbruik.

De inspectie ontving ook 79 klachten over jeugdzorginstellingen. De klachten hadden vooral betrekking op uithuisplaatsingen en omgangsregelingen en het vermoeden van grensoverschrijdend seksueel gedrag. In 2004 kwamen er nog 57 klachten binnen.

De inspectie neemt individuele klachten overigens niet in behandeling, maar beschouwt ze wel als een signaal over de kwaliteit van de hulpverlening.

De Vries denkt dat nog minstens twee jaar nodig is om de jeugdzorg op niveau te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden