Tuchtcollege tikt longarts op de vingers wegens nalatigheid bij dood jonge tophockeyer

Een longarts van het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum is door het tuchtcollege op de vingers getikt vanwege zijn nalatige optreden bij de behandeling van oud-hockeyer Rogier Mooij (21). Mooij overleed eind 2014 in het ziekenhuis nadat hij zich eerder op de dag met benauwdheidklachten op de spoedeisende hulp had gemeld.

Rogier MooijBeeld Jeroen Roosen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg daagde de longarts voor het Regionaal Tuchtcollege in Amsterdam. Volgens de inspectie had hij de behandeling van de patiënt nooit volledig mogen overlaten aan een onervaren arts-assistent, die pas vier maanden als arts werkzaam was.

Het Regionaal Tuchtcollege deelt die mening en legt de longarts daarom dinsdag een waarschuwing op. De arts had zelf moeten gaan kijken bij deze patiënt, oordeelt het tuchtcollege. 'Het ging om een jonge patiënt met onbegrepen pijnklachten op de borst, gewichtsverlies en uitgebreide onverklaarde laboratoriumafwijkingen en een niet-pluisgevoel bij zowel de verpleging als bij de arts-assistent.'

Bovendien waren er veiligheidsrisico's omdat de longarts zelf niet op de locatie in Blaricum aanwezig was voor overleg, vanwege zijn spreekuur in Hilversum. Ook kon hij het hartfilmpje vanuit de andere locatie niet inzien. 'In ieder geval had de longarts een collega op de locatie Blaricum kunnen verzoeken de jongeman te zien', aldus het tuchtcollege.

Opvallend is dat het tuchtcollege in zijn uitspraak de inspectie verwijt dat zij uitsluitend de longarts heeft gedaagd. 'Er zijn vraagtekens te plaatsen bij meerdere aspecten van de zorg voor de jongen.' Tegen andere betrokken zorgverleners is geen zaak aangespannen. Ook heeft het tuchtcollege vragen over het handelen van de bestuurders van het ziekenhuis en hoe zij de zorg hebben georganiseerd.

Omdat alleen de longarts zich heeft moeten verantwoorden, zegt het tuchtcollege dat zij het overlijden van Rogier Mooij niet integraal heeft kunnen beoordelen. 'Er kan hierdoor maar ten dele invulling worden gegeven aan het tuchtrecht als kwaliteitsinstrument van de gezondheidszorg', stelt het tuchtcollege vast.

Vorige week maakte het Tergooi Ziekenhuis bekend dat Ruurd Jan Roorda zich terugtrekt als bestuursvoorzitter van het ziekenhuis. De oorzaak is de verslechterde verhouding tussen Roorda en de medische staf na een intensieve periode, aldus een persbericht van het ziekenhuis. Bestuurder Hans den Hollander neemt het voorzitterschap voorlopig over. Roorda blijft wel aan als lid van de raad van bestuur.

Meer over de zaak-Rogier Mooij

Commissie
Het Tergooi Ziekenhuis is op een aantal punten tekortgeschoten bij de behandeling van Mooij. Dat concludeerde eind vorig jaar een onafhankelijke commissie. Ook zijn achteraf fouten gemaakt bij de communicatie over de zaak.

Reconstructie
De 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij heeft pijn op zijn borst en is benauwd als hij op 3 november 2014 de spoedeisende hulp oploopt in het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum. Nog geen twintig uur later is hij overleden. Lees hier wat er in de tussenliggende uren gebeurde.

Interview
De moeder van Rogier Mooij: 'Het tekenen van een zwijgcontract vreet aan je.'

Reactie Ziekenhuis
Het bestuur van het Tergooiziekenhuis in Hilversum en Blaricum reageert op de commotie rond het zwijgcontract dat werd getekend door de moeder van Mooij. Voorzitter Ruurd Jan Roorda: 'Het initiatief is bij haar vandaan gekomen.'

Zwijgcontract
Minister Schippers van VWS wil naar aanleiding van de dood van Mooij zwijgcontracten in de zorg wettelijk verbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden