TU renoveert faculteit tegen nieuwbouwkosten

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Het ministerie van OCW moet van de rechter 25 miljoen euro terugstorten op de rekening van de Technische Universiteit Delft. De universiteit moest de subsidie eerder inleveren omdat ze het geld niet had gebruikt voor nieuwbouw van de in mei 2008 afgebrande faculteit Bouwkunde.

Kort nadat het oude gebouw door kortsluiting in een koffieautomaat in vlammen was opgegaan, zegde toenmalig minister Ronald Plasterk de TU Delft 25 miljoen euro steun toe. Het was de bedoeling dat de universiteit het geld zou gebruiken om een 'architectonisch icoon' te bouwen.

Docenten en studenten van bouwkunde werden na de brand tijdelijk ondergebracht in het voormalige hoofdgebouw van de universiteit. Dat werd vervolgens zodanig verbouwd dat het volgens de TU ook iconische waarde heeft gekregen. Er was daarom geen aanleiding meer een nieuw gebouw neer te zetten.

Volgens het ministerie waren echter de subsidievoorwaarden geschonden, en moest de universiteit de 25 miljoen weer inleveren. Maar de Haagse rechtbank stelde in juli dat het ministerie een procedurefout heeft gemaakt: het nam geen nieuw besluit voor het de miljoenen terugvorderde. Daardoor kon geen belangenafweging worden gemaakt.

Bovendien concludeert de rechter dat de in de subsidiebeschikking gekozen formulering 'een nieuw faculteitsgebouw' niet per se nieuwbouw hoeft te betekenen. Het kan ook gaan om een al bestaand, maar voor de faculteit nieuw gebouw. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra is bij de Raad van State tegen de uitspraak van de rechter in beroep gegaan.

BK City, zoals het nieuwe faculteitsgebouw heet, wordt in architectonische kringen geroemd als een goed voorbeeld van hergebruik. Het ontving onder meer een nominatie voor de Gulden Feniks, de nationale renovatieprijs.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden