TU Delft ziet veel risico's rond UMTS

Het is hoogst onzeker of telecombedrijven hun investeringen in UMTS kunnen terugverdienen. Door economische, technische en juridische factoren lopen zij grote financiële risico's....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Het rapport van de universiteit beschrijft in detail welke hindernissen het succes van UMTS in de weg kunnen staan. Zo bestaat het risico dat de beloofde snelheden van het netwerk niet worden waargemaakt, waardoor de beoogde diensten - zoals het versturen van filmpjes en muziek - tegenvallen.

'Als consumenten met UMTS alleen kunnen e-mailen of sms'jes versturen, zullen ze niet bereid zijn veel extra te betalen', zegt R. Westerveld, een van de onderzoekers. 'Veel van de technische problemen zullen wel worden opgelost', zegt zijn collega C. Maitland. 'Grote vraag is alleen of ze tijdig worden opgelost.' In Nederland gaven de vijf mobiele aanbieders bijna 6 miljard gulden uit aan de vergunningen voor UMTS.

Die prijs voor de licenties valt in het niet bij de totale kosten voor UMTS. Op basis van cijfers van zakenbank JP Morgan, adviesbureau Arthur Andersen en eigen berekeningen concluderen de onderzoekers dat de vergunningen en het netwerk, over een periode van tien jaar, respectievelijk slechts 10 en 23 procent van de totale kosten bepalen. Operationele uitgaven, marketing en subsidies op telefoontjes, vormen de bulk van de uitgaven.

Vanwege alle onzekerheden rond UMTS en het slechte economische klimaat zouden mobiele aanbieders investeringen in UMTS het beste kunnen uitstellen, aldus de onderzoekers. Maar de vergunningsvoorwaarden laten dit niet toe - de netwerken moeten voor 2007 operationeel zijn.

Volgens het rapport zou de overheid daarom maatregelen moeten nemen die een 'nachtmerriescenario' kunnen verzachten, zonder de concurrentie te beperken of staatssteun te verlenen.

Het meest sombere geval waarvan de onderzoekers zijn uitgegaan, is het scenario waarin aanbieders via UMTS de omzet per klant niet weten te verhogen. Vaststaat dat de omzet uit spraak de komende jaren zal teruglopen, als gevolg van tariefsdalingen.

Het is de bedrijven al toegestaan samen te werken bij het aanleggen van het radionetwerk voor UMTS. 'Daarnaast zou de prijs voor de vergunning omgezet kunnen worden in een jaarlijks leasebedrag', zegt onderzoeker J. Bauer. 'De kosten blijven hetzelfde, alleen worden ze uitgesmeerd.'

Voor het rapport zijn - op anonieme basis - experts ondervraagd van KPN, Libertel, Telfort, Dutchtone, Ben, en mensen van onder meer Ericsson en Nokia. Het rapport wordt vandaag aangeboden aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat (verantwoordelijk voor telecombeleid).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden