TU Delft kraakt onderzoek van NAM over schade na bevingen

De gebiedsgrens die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aanhoudt voor erkenning van aardbevingsschade in Groningen is te stellig en niet goed onderbouwd. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft. Schademeldingen van buiten het door de NAM aangehouden bevingsgebied moeten daarom alsnog in behandeling worden genomen.

Schade aan een woning als gevolg van aardbevingen.Beeld anp

Vorig jaar concludeerde Arcadis in een onderzoek in opdracht van de NAM nog dat de kans 'verwaarloosbaar' is dat schade aan huizen buiten de zogeheten 'schadecontour' aan aardbevingen te wijten is. De NAM, wettelijk verplicht schade als gevolg van gaswinning te vergoeden, liet meldingen uit het buitengebied tot dusver daarom onbehandeld.

Huiseigenaren die menen bevingsschade te hebben in plaatsen als Zuidhorn, Woldendorp, Veendam en Finsterwolde bleven met lege handen achter. Sinds er minder gas rond Loppersum gewonnen mag worden en de NAM meer produceert in het zuidelijk deel van het Groningse gasreservoir, komen er bovendien meer meldingen uit Noord-Drentse plaatsen als De Groeve en Zuidlaren.

Ongeschikte methode

Volgens de onderzoekers van de TU Delft is de steekproef die Arcadis nam te klein om aardbevingen als oorzaak voor scheuren in het buitengebied stelselmatig uit te sluiten. 'De kans dat schade die aan de gaswinning te wijten is door toeval over het hoofd wordt gezien, is daardoor te groot.' Ook is de door Arcadis gehanteerde methode volgens de onderzoekers niet geschikt schadegevallen te beoordelen waarbij meerdere factoren een rol spelen.

Nationaal Coördinator Hans Alders, die de TU Delft mede namens de NAM om de second opinion vroeg, concludeert dat de schadecontourlijn 'niet houdbaar' is. Hij vindt dat alle huidige en toekomstige schademeldingen individueel moeten worden onderzocht, ongeacht hun locatie. 'De bewoners hebben lang moeten wachten op de inspectie. Zij moeten nu een duidelijk antwoord krijgen op de oorzaak van de schade aan hun woning.' Vooralsnog gaat het om 1.800 gevallen, op een totaal van meer dan 50 duizend schademeldingen in Groningen.

Mogelijke oorzaken

De NAM laat in een reactie weten dat het Centrum Veilig Wonen, dat namens de NAM schade afhandelt, schademeldingen aan de rand van het bevingsgebied per september alsnog gaat inspecteren. Er wordt daarbij niet alleen beoordeeld of de schade is veroorzaakt door aardbevingen, maar er wordt ook aandacht besteed aan het vaststellen van andere mogelijke oorzaken. Thijs Jurgens, Directeur Groningen Aardbevingen van de NAM: 'Er is schade en daarvan wil iedereen weten hoe dat komt.'

Het Groninger Gasberaad, de Groninger Bodembeweging en Noord-Drentse bestuurders reageren verheugd op de bevindingen van de TU Delft en de conclusies van Alders. Tim Preger van Arcadis verwijst naar de reactie van opdrachtgever NAM. Wel benadrukt hij dat de onderzoekers van de TU Delft naast hun kritiek concluderen dat Arcadis 'objectief, navolgbaar en inzichtelijk' te werk is gegaan. 'Meer onderzoek is natuurlijk altijd beter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden