TTIP, het doelpunt van Atlético en de verjaardag van volkskrant.nl

REDACTIEBLOG Wilt u de hier besproken artikelen lezen? Zoek in onze app voor tablet of telefoon naar 'redactieblog' of ga op uw computer naar Volkskrant.nl/redactieblog.

Protestactie tegen TIPP in Boedapest, Hongarije. Beeld epa

Nuchter blijven

Op Hemelvaartsdag reed ik na een wielerronde langs Belgische bloesems Amsterdam binnen en zag een blauw bordje onder de stadsnaam: we betraden een 'TTIP-vrije zone'. Wil ik in een TTIP-vrije zone wonen? Als Greenpeace, Thierry Baudet, Arjen Lubach en Donald Trump het roerend eens zijn dat een handelsverdrag niet deugt, is bij mij de argwaan gewekt. Wat zijn de feiten, wat is emotie? Genetische modificatie is voor veel Europeanen de baarlijke duivel, maar wetenschappers zien vooral voordelen. Dat laatste vertelt de Volkskrant gelukkig geregeld -zie Sir Edmund vandaag. Ook op TTIP-gebied blijven we nuchter. Ja, er worden terecht kritische vragen gesteld, zoals Bert Wagendorp schreef nadat Greenpeace dinsdag onderhandelingsdocumenten openbaar had gemaakt. Maar die blik achter de schermen toonde aan dat Europa op onderwerpen als voedselveiligheid en dierenwelzijn haar poot stijf houdt - en terecht, schreef Hans Wansink in het Volkskrantcommentaar. Er moet hard onderhandeld worden. Maar vrijhandel is onder voorwaarden wel degelijk in ieders belang. Bij dit soort onderwerpen zijn bezwaren sexy en voordelen abstract. Laat dat onze blik niet vertroebelen. Volgens Peter de Waard, onze immer onafhankelijk denkende economische columnist, heeft Greenpeace 'zich voor het karretje laten spannen van bekrompen populisten' die zich afkeren van internationale samenwerking.

Cliffhangers

Wat goed is voor de krant, is niet altijd goed voor de mens. Op dinsdagavond zat ik met de vriend van mijn dochter voor de tv vurig te hopen dat Bayern München in de finale van de Champions League zou komen. De sierlijke aanval moest het winnen van het stugge verdedigen van Atlético Madrid. De wedstrijd werd beslist door een counterdoelpunt van Atlético. Geheel ontzet dacht ik: mooi zo. Want voor de Volkskrant is zoiets fijn: geen verlenging, geen penaltyreeks, geen beslissing ver na onze deadline. Als dat wel gebeurt, maken wij noodgedwongen een editie-noord: dat zijn de eerste dertigduizend exemplaren van de krant, die al vroeg mee moeten met de vrachtwagen naar het verdeelcentrum voor Friesland en Groningen (we bezorgen samen met bijna alle kranten van Nederland). Die krijgen dan een foto met onderschrift en een verwijzing naar het volledige wedstrijdverslag online. Dat staat gelukkig ook in het overgrote deel van de papieren kranten, want zodra de wedstrijd voorbij is, leggen we een nieuwe plaat op de drukpers. Dat hoefde dinsdag dus niet. De voetbalverslaggever heeft niettemin altijd vliegende haast bij avondwedstrijden: een minuut of vijf, tien na het laatste fluitsignaal is zijn verhaal af, en daar merk je als lezer nooit iets van. Hulde! Nog een cliffhanger deze week: tot vlak voor de deadline stond het in Londen 2-1 voor Tottenham Hotspur, waardoor het wonderbaarlijke kampioenschap van Leicester City nog even moest wachten. Op pagina 3 lag een verhaal over gieren in Spanje, maar we hadden het Leicester-verhaal klaarstaan. En ja hoor, vijf minuten voor tijd werd het 2-2, wisselde de avondploeg razendsnel pagina 3 en kon iedereen het verhaal over het 'grootste mirakel sinds King Arthur' lezen, van onze voetbalminnende correspondent Patrick van IJzendoorn.

Het counterdoelpunt van Antoine Griezmann van Atlético Madrid. Beeld afp

Stofzuiger

We beleefden vrijdag alweer de twintigste verjaardag van volkskrant.nl. In een vermakelijk stuk vertelde de eerste internetchef Theo Stielstra hoe primitief onze eerste pogingen in 1996 verliepen. Zoals die ochtend dat de site, met toch een paar honderd lezers, geheel onvindbaar was: 'Error 404'. 's Middags bleek dat een schoonmaker in Houten, waar de server veiligheidshalve stond, een leeg stopcontact nodig had voor zijn stofzuiger. Op volkskrant.nl/kijkverder vindt u interviews met de makers van het eerste uur, inclusief mijn voorganger Pieter Broertjes. En een mooi overzicht van sites in de beginjaren, artikelen van toen over internet en, grapje van developer Hay Kranen, het nieuws van nu in de vormgeving van toen.

Op een van de screenshots van de eerste site belooft de redactie elke ochtend een paar krantenstukken online te zetten. En: 'Bij brandende actualiteit zal ook de Volkskrant op Internet het niet kunnen laten het nieuws op de voorpagina te zetten, én dit bij te houden.'

Nu brengen we 24/7 het laatste nieuws met analyse ('s nachts door medewerkers in de VS en Canada), maken we elke dag video's en scrollverhalen en zetten we alle stukken uit de krant online. Met onze app op uw telefoon heeft u de hele Volkskrant bij de hand. Over nog eens twintig jaar gaan we dan weer hard lachen om voorgaande zin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden