Tsvangirai: wantoestanden Zimbabwe duren voort

De Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai zegt dat de politieke intimidatie van zijn aanhangers en de mensenrechtenschendingen in het straatarme Afrikaanse land voortduren.

ANP/AFP

Dat berichtte de BBC zaterdagavond.

Tsvangirai sprak op de jaarlijkse bijeenkomst van zijn Beweging voor Democratische Verandering (MDC), ditmaal voor het eerst als lid van de regering. De eenheidsregering van MDC en de ZANU-PF van president Robert Mugabe is ruim honderd dagen aan de macht.

Rechtsorde
Tsvangirai gaf tegenover duizend in het rood uitgedoste partijleden toe dat de MDC er nog niet in is geslaagd de rechtsorde te herstellen. ‘Burgers lijden nog steeds honger en zijn nog steeds bang voor politieke vervolging. Onze staatsmedia blijven partijdig. Vrijheid van vereniging is nog niet een recht dat iedereen geniet.’

Politieke waarnemers waarschuwden eerder dat de MDC nu wel verantwoordelijkheid draagt, zonder dat de partij voldoende autoriteit heeft. Tsvangirai gaf niet aan zich te willen terugtrekken uit de eenheidsregering. Volgens hem zou de toestand in Zimbabwe nog erger zijn zonder MDC in de regering.

‘Wij zijn erin geslaagd de hoogste geldontwaarding ter wereld terug te brengen van 500 miljard naar min 3 procent eind maart.’ De nieuwe MDC-minister van Financiën Patrick Chinamasa schrapte begin februari twaalf nullen van de Zimbabwaanse dollar en stond betaling in buitenlandse valuta toe.

Centrale bank
De MDC wilde dat het hoofd van de centrale bank Gideon Gono opstapte, omdat de Mugabe-bondgenoot de hyperinflatie niet had kunnen keren. Mugabe besloot vorige week echter dat Gono aan mag blijven. Eerder was er al langdurig gesteggel over benoemingen van ministers.

De premier zei zeer goed te beseffen dat de democratische veranderingen niet zo snel gaan als de mensen zouden willen. ‘De MDC zit in de regering, maar is niet de regering’, aldus Tsvangirai. ‘Dat zijn de beperkingen in een verstandshuwelijk.’

Tsvangirai (AFP) Beeld
Tsvangirai (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden