'Tsunami heeft koraalrif tot tien meter diep vernietigd'

De tsunami in Azië is behalve een menselijke catastrofe een ramp voor de natuur. Vooral de koraalriffen, toeristische trekpleisters voor landen als Thailand en de Maldiven, zijn getroffen....

Van onze verslaggever Ben van Raaij

Tsunami's ontwikkelen hun grootste kracht in ondiep water langs de kust, precies de locatie van de meeste koraalriffen. 'Waar de vloedgolven direct en loodrecht op het rif zijn gestuit, is al het koraal tot tien meter diep vernietigd', zegt marien bioloog prof. dr. Rolf Bak, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Bak baseert dit op eigen onderzoek bij Bonaire naar de effecten van de tropische storm Lenny in 1999. Veel minder heftige golven dan die in Azië veegden daar tot zes meter diep het rif weg. De eerste berichten uit Azië zijn verontrustend: in Thailand zijn ver landinwaarts grote brokstukken koraal aangetroffen, en Thailand, Sri Lanka en de Maldiven melden stranden vol dood koraal.

Hoe groot de verwoesting is, moet nog blijken. UNEP, de milieuorganisatie van de VN, trok kort na de ramp een miljoen dollar uit om het effect van de tsunami op koraalriffen, mangrovebossen en de legstranden van zeeschildpadden te onderzoeken.

Veel hangt af van de ligging van het rif en het soort koraal, zegt Bak. Vertakte koralen zijn veelal fragiel, maar groeien relatief snel weer aan. Robuustere soorten groeien veel trager.

Bij-effecten van de tsunami vertragen het herstel van het rif. 'Koralen leven in helder, voedsel arm water. Maar de zee is nu troebel door omgewoelde grond.

Ander probleem is dat door vervuiling, kustontwikkeling en toerisme de vitaliteit van het koraal al is uitgehold. Maar zelfs waar de condities voor herstel optimaal zijn, zegt Bak, zal het lang duren. 'Koraal groeit hooguit een paar centimeter per jaar. Het duurt zeker vijftig tot zestig jaar voor je weer een beetje koraalrif hebt.'

En dat is te lang voor veel vissen en andere dieren die van het ecosysteem van de riffen afhankelijk zijn. 'Zij zijn even slecht af als de mensen. Alleen kunnen zij geen nieuw huis bouwen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden