Tsunami brengt Sri Lanka geen vrede

De regering van Sri Lanka en de Tamil-rebellen hebben beide groot belang bij het tsunamigeld. En dus wordt er gesteggeld over de verdeling van de miljoenen....

De Tamil Tijgers verwijten de regering in Colombo dat zij de getroffen Tamils verwaarloost en slechts aandacht heeft voor de noden van de Singalezen in het zuiden. Het gebied dat wordt beheerst door de Tijgers zou nauwelijks regeringshulp krijgen; wat daar aan wederopbouw wordt gedaan zou vooral te danken zijn aan buitenlandse organisaties.

De regering bestrijdt dit en houdt vol dat tweederde deel van de overheidssteun naar het noordoosten gaat; volgens de aan de Tamil Tijgers gelieerde humanitaire organisatie TRO is dat niet meer dan eenderde.

De regering tracht greep houden op de besteding van het geld dat naar het gebied van de rebellen gaat, terwijl de Tijgers eisen dat hun eigen hulpverleners de verdeling op zich nemen. Internationale waarnemers proberen de partijen zover te krijgen dat ze in een 'gemeenschappelijk mechanisme' gaan samenwerken bij de distributie van de tsunami-dollars. De Tijgers voelen daar wel voor, maar de regering is verdeeld. De partij van president Chandrika Kumaratunga vormt een coalitie met de marxistisch-nationalistische JVP, die de Tamil Tijgers op geen enkele manier tegemoet wenst te komen.

Er is de rebellenbeweging LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) veel aan gelegen dat internationale instellingen als Wereldbank en IMF direct met haar tot zaken komen en ten minste een deel van de geldstroom niet via Colombo laten lopen. Toegeven aan deze eis zou een vorm van internationale erkenning van het LTTE-gezag in Tamil-gebied betekenen.

Donoren staan voor een moeilijke keuze. Ze beseffen dat hulp in het noorden en oosten van het land efficiënter kan worden verleend door de humanitaire tak van de LTTE dan door overheidsdienaren. Tegelijkertijd moeten ze rekening houden met de kwalijke reputatie van de LTTE.

Beide partijen hebben groot belang bij het tsunamigeld. De regering vreest de wrok van de bevolking als zij niet in staat is de slachtoffers behoorlijk bij te staan. En de Tijgers vrezen hun geloofwaardigheid te verliezen als ze de getroffenen in hun gebied geen hulp kunnen bieden.

De spanning tussen regering en rebellen is verder opgelopen door een reeks moorden die het gevolg is van de strijd tussen LTTE en een splintergroep die zich een jaar geleden van de Tijgers heeft afgescheiden. Een drie jaar oud staakt-het-vuren loopt gevaar door wederzijdse wraaknemingen, die ook na de tsunami doorgingen. De Tijgers verwijten de regering de afvalligen te steunen in een geheime oorlog.

De berichten over het gedwongen rekruteren van kindsoldaten doen afbreuk aan het imago van de LTTE. Vorige week ontstond een gevecht tussen politie en Tamil-rebellen, toen die probeerden een 16-jarige jongen te ontvoeren uit een kamp voor tsunamislachtoffers.

De nood is nog steeds hoog in Sri Lanka, waar de tsunami bijna veertigduizend levens heeft geëist. Ruim een half miljoen Srilankanen zijn ontheemd en wachten bij familie of in tentenkampen op de herbouw van hun huizen.

Veel bewoners van de kuststreek wachten niet langer op een nieuwe woning en timmeren zelf een houten onderkomen in elkaar. Vaak negeren ze het na de tsunami afgekondigde verbod om binnen honderd meter van de kustlijn te bouwen. Duizenden vissers zitten werkloos aan land doordat ze geen boten en netten meer hebben. Volgens de regering is voor de wederopbouw zeker 1,8 miljard dollar nodig, maar is slechts een klein deel van de toezegde hulp ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden