Tsjetsjenen pogen Russen af te stoppen

Het Russische leger is er na een week vechten in geslaagd alle wegen naar de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny af te snijden....

Van onze correspondent Bart Rijs

De Russische minister van Buitenlandse zaken Igor Ivanov heeft meegedeeld dat de voorzitter van de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE, zijn Noorse collega Vollebaek, volgende week naar de Kaukasus mag reizen. De Russen, die pas na zware westerse druk op de OVSE-top in Istanbul akkoord gingen met een bezoek aan het oorlogsgebied, hebben Vollebaeks missie zo lang mogelijk proberen uit te stellen.

Het Kremlin heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat Rusland zich niets zal aantrekken van de internationale kritiek op de veldtocht in de Kaukasus. 'We zullen geen centimeter van ons land opgeven', heette het in een verklaring van opperbevelhebber Boris Jeltsin. De drie generaals die het offensief leiden, werden door hem tot 'Held van Rusland' benoemd.

De Russen hebben Grozny vanuit het oosten en het westen in de tang genomen. De hoofdstad is volgens het leger 'voor 90 procent omsingeld'. De vier- tot zesduizend moslimstrijders die zich in een labyrinth van kelders en bunkers hebben verschanst, kunnen alleen via sluipwegen versterkingen en munitie aanvoeren. De generaals lijken niet van plan Grozny te bestormen; ze zijn bang voor al te grote verliezen. In plaats daarvan proberen ze de Tsjetsjeense verdedigers met bombardementen tot overgave te dwingen.

Het Russische leger heeft de resterende burgers in Grozny vandaag vrije doortocht aangeboden. Maar burgemeester Lecha Doedajev zegt dat er geen transport is om zieken, ouderen en gewonden door de linies te helpen. De Russen hebben gedreigd de stad, die in de eerste oorlog al zwaar werd beschadigd, indien nodig met de grond gelijk te maken.

Het leger heeft ontkend dat Russische troepen vrijdag een bloedbad hebben aangericht onder vluchtelingen uit Grozny. 'Een absolute leugen', aldus een woordvoerder. Overlevenden die zijn aangekomen in het naburige Ingoesjetië, vertelden dat gemaskerde politiecommando's van dichtbij het vuur hadden geopend op een bus met meer dan veertig mensen. Het leger beschuldigt de moslimstrijders van een 'provocatie'. 'Nu de strijders begrijpen dat ze aan de verliezende hand zijn op het slagveld, zijn ze begonnen met een informatie-oorlog.'

De Tsjetsjeense president Aslan Maschadov is uitgeweken naar Sjali, een stad aan de voet van de bergen, vijftien kilometer ten zuiden van Grozny. 'We zullen guerrillatactieken gaan toepassen', beloofde hij op de Tsjetsjeense televisie. De Tsjetsjenen willen vanuit hun bolwerken in de bergen het moreel van de Russen met verrassingsaanvallen en nachtelijke hinderlagen ondermijnen. De Russische generaals hebben gezegd dat ze de 'bandieten en terroristen' tot in de bergen zullen achtervolgen, maar geven toe dat het maanden kan duren voor de tegenstand is gebroken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden