Tsjetsjeense schoolkinderen vergiftigd

In het noordoosten van de opstandige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië is woensdag een aantal scholen tot nader order gesloten. Meer dan 70 personen, vooral schoolkinderen, zijn ziek zijn geworden door een mysterieuze vergiftiging....

De meeste getroffenen komen uit de dorpjes Starogladovskaja enStarochtsjerdinskaja, waar de scholieren in quarantaine zijn geplaatst.

Een medisch rampenteam is vanuit Moskou afgereisd om bloedstalen af tenemen van de zieken. De hypothese die het meest opgang maakt, is eenvergiftiging door een onbekend zenuwgas.

De website van de Russische krant Gazeta meldt dat in vier steden in deregio Sjelkovski ten minste 70 personen, onder wie 53 kinderen, in hetziekenhuis zijn opgenomen. Ook de volwassen zieken hebben een rechtstreekseband met de scholen: het zijn allemaal leerkrachten en toezichthouders.

Vrijdag meldden de eerste slachtoffers ziekteverschijnselen alsademhalingsproblemen en hoofdpijn, maar pas de laatste dagen wordt de wareomvang duidelijk. Volgens het Tsjetsjeense ministerie van Gezondheid kanhet aantal zieken nog oplopen.

'Dit een terroristische daad noemen is voorbarig', zei de Tsjetsjeenseprocureur-generaal Valery Kuznetsov tegen ITAR-Tass, 'maar we sluiten zekerniets uit.'

Separatistische rebellen die de Russische troepen in Tsjetsjenië albijna tien jaar lang bevechten, plegen geregeld gewelddadige aanslagen ineigen land en de buurrepublieken.

Scholen zijn een geliefd doelwit voor de Tsjetsjeense strijders: debloedige gijzeling op School Nummer 1 in de stad Beslan, hun bekendsteactie tot nu toe, kostte aan 344 burgers, onder wie minstens 172 kinderen,het leven en leidde tot grote internationale verontwaardiging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden