Tsjetsjeense president Kadirov vermoord

President Achmed Kadirov van Tsjetsjenië is zondag om het leven gekomen bij een bomaanslag in het Dynamo-stadion in de hoofdstad Grozny....

ReutersAFPAP en Guardian

Kadirov (52) overleed een halfuur na de aanslag in een ziekenhuis. Over het exacte aantal doden bestaat onduidelijkheid. Volgens het ongevallencentrum in Grozny vielen er 24 doden. Maar het Russische persbureau Interfax meldde, op gezag van president Poetins vertegenwoordiger Vladimir Jakovlev, dat er zes doden en 53 gewonden waren gevallen.

Onder de gewonden was ook de Russische generaal Valery Baranov, die een been kwijtraakte. Hij verkeerde zondagavond in kritieke toestand. De Russische vice-minister van Binnenlandse Zaken Michail Pankov neemt de functie van Baranov waar.

Poetin zei dat vergelding volgt. Naast hem stond Kadirovs zoon Ramzan, gehaat in Tsjetsjenië omdat diens privé-militie zich stelselmatig schuldig zou maken aan misdaden jegens de bevolking. Het Kremlin benoemde de Tsjetsjeense premier Sergej Abramov tot waarnemend president.

De bom, volgens sommigen een landmijn, was verborgen onder het beton van het vip-vak. Daarom was deze tijdens de voorafgaande veiligheidsinspecties niet ontdekt, aldus de Tsjetsjeense vice-minister van Binnenlandse Zaken Hamid Kadajev. Het Dynamo-stadion was de laatste maanden gerenoveerd. Een Russische woordvoerder zei dat in de buurt van het vip-vak een tweede landmijn was gevonden. De Russische radio meldde dat vijf verdachten zijn opgepakt.

De verantwoordelijkheid is niet direct opgeëist, maar aangenomen wordt dat de aanslag het werk is van Tsjetsjeense rebellen. Kadirovs samenwerking met de Russen maakte hem tot volksvijand nummer 1 in de ogen van Tsjetsjeense rebellen als krijgsheer Sjamil Basajev en separatistenleider Aslan Maschadov.

De aanslag brengt ook de Russische president Poetin en diens Tsjetsjenië-beleid in de problemen. Hij heeft niets bereikt met het verlenen van enige autonomie voor de deelrepubliek.

Volgens Alexei Malashenko, een kenner van de Kaukasus bij het Carnegiecentrum voor Vrede, komt de aanslag op een slecht moment voor Poetin. Er is volgens hem een grote kans op een grootscheepse uitbreiding van het conflict: 'De aanhangers van Kadirov zullen zijn dood onmiddellijk moeten wreken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden