Tsjetsjeense leider wil vervolging van kopstuk Russische oppositie

De woordvoerder van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft de Russische justitie gevraagd strafrechtelijke stappen te ondernemen tegen Ilja Jasjin, een van de kopstukken van de Russische oppositie. Jasjin publiceerde onlangs een rapport over Kadyrov, waarin hij de Tsjetsjeense leider beschuldigde van betrokkenheid bij verscheidene politieke moorden, onder meer op oppositieleider Boris Nemtsov.

Kadyrov (midden) in mei vorig jaar, in een Russisch legeruniform. Beeld ap
Kadyrov (midden) in mei vorig jaar, in een Russisch legeruniform.Beeld ap

Volgens woordvoerder Alvi Karimov bevat het rapport van Jasjin 'laster, beledigingen en ongegronde bechuldigingen' tegen Kadyrov. Karimov beschuldigde Jasjin er ook van dat hij probeert aan te zetten tot religieuze haat. Volgens hem probeert Jasjin in het rapport de indruk te wekken dat Tsjetsjenië de veiligheid van Rusland bedreigt.

Karimov onderstreepte dat hij uit eigen beweging een aanklacht tegen Jasjin heeft ingediend. Kennelijk vond Kadyrov het beneden zijn waardigheid om zelf juridische stappen tegen de Russische oppositiefiguur te nemen.

'IS in Rusland'

Tsjetsjenië is een soort Islamitische Staat in Rusland geworden, zegt de Russische oppositiepoliticus Ilja Jasjin. Hij publiceerde vorige maand een kritisch onderzoek naar de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Lees hier een interview met Jasjin (+).

Zwijgen opleggen

Jasjin is ervan overtuigd dat de aanklacht bedoeld is om hem het zwijgen op te leggen en verdere verspreiding van het rapport te voorkomen. 'Ik hoop dat justitie niet de rol van dienstknechtje van Kadyrov gaat spelen en dat ze niet zover zullen gaan dat ze beslag leggen op de oplage en verspreiding via het internet blokkeren', schreef hij op zijn Facebookpagina.

Volgens Jasjin betekent het feit dat een van Kadyrovs medewerkers nu een aanklacht tegen hem heeft ingediend dat hij kennelijk de spijker op de kop heeft geslagen met rapport. Het document staat vol met details over het schrikbewind dat Kadyrov met steun van president Poetin over de Kaukasusrepubliek voert. Politieke tegenstanders worden opgepakt, gemarteld of uit de weg geruimd, zoals de journaliste Anna Politkovskaja die voor haar huis in Moskou werd doodgeschoten. Ook mensenrechtenactivisten, zoals Natalja Estemirova van de organisatie Memorial, moesten hun werk met de dood bekopen.

Ilja Jasjin. Beeld ap
Ilja Jasjin.Beeld ap

Intimidatie

Vorig jaar vielen aanhangers van Kadyrov het kantoor van het 'Comité tegen Martelingen' in de hoofdstad Grozny aan en sloegen het interieur kort en klein. Afgelopen week nog werden enkele leden van het comité afgetuigd, toen ze journalisten de toestand in Tsjetsjenië wilden laten zien. Onbekenden vielen hen met honkbalknuppels aan en staken hun busje in brand.

Jasjins rapport bevat ook allerlei gegevens over de corruptie in Tsjetsjenië en de persooncultus die de autoriteiten rond Kadyrov zijn begonnen. Op scholen worden kinderen aangemoedigd om trouw te zweren aan hem en lid te worden van zijn jeugdbeweging, de 'Jonge Kadyrovtsy'. De republiek drijft voor misschien wel tachtig procent op subsidies uit Moskou, maar Kadyrov zelf leeft in weelde en strooit miljoenen euro's rond om filmsterren en bokskampioenen voor optredens naar de verpauperde republiek te halen.

Maar het meest vernietigende deel van het rapport gaat over de moord op oppositieleider Boris Nemtsov, die een jaar geleden vlakbij het Kremlin werd doodgeschoten. Dat was het werk van enkele Tsjetsjenen die door Kadyrov weren geprezen als ware patriotten.

Twee van hen maakten deel uit van het 'Noord'-bataljon dat als de presidentiële garde van Kadyrov wordt beschouwd. Volgens Jasjin heeft Kadyrov een troepenmacht van ruim dertigduizend strijders opgebouwd, die formeel onder het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken vallen, maar in de praktijk alleen loyaal zijn aan de Tsjetsjeense leider.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden