Tsjetsjeense guerrilla-leider Radoejev gewond bij bomaanslag

Aanhangers van de Tsjetsjeense guerrilla-commandant Salman Radoejev hebben met wraakacties tegen Rusland gedreigd nadat hun leider gewond was geraakt bij een bomaanslag....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Volgens kolonel Said Oemchajev, de ondercommandant van Radoejevs troepen, is de guerrilla-commandant zwaar gewond geraakt bij de aanslag en valt het nog te bezien of hij er bovenop zal komen. Tsjetsjeense regeringsfunctionarissen zeggen echter dat hij slechts licht gewond is geraakt.

Het afgelopen jaar zijn er al verscheidene aanslagen op Radoejev gepleegd. Bij een ervan raakte hij zo zwaar gewond dat hij maandenlang in het ziekenhuis verpleegd moest worden - naar eigen zeggen in Duitsland. Sindsdien draagt de guerrilla-leider een zware baard en een grote zonnebril om zijn verminkte gelaat te verbergen.

Radoejevs aanhangers zijn ervan overtuigd dat de aanslagen het werk zijn van de Russische geheime dienst. Op die manier zou Moskou wraak willen nemen voor de vernedering die het begin vorig jaar onderging toen Radoejev en zijn mannen erin slaagden met een groot aantal Russische gijzelaars uit het door de Russen omsingelde dorp Pervomajskoje te ontkomen.

Maar de radicale guerrilla-commandant heeft ook veel vijanden in Tsjetsjenië. Van militaire kant wordt hem verweten dat zijn gijzelingsactie aan meer dan honderd Tsjetsjeense strijders het leven heeft gekost. Daar komt bij dat gematigde politici, zoals president Maschadov, hem zien als een obstakel voor een politieke regeling met Moskou.

De Russische regering ontkende meteen dat het ook maar iets van doen had met de aanslag op Radoejev. Volgens woordvoerder Ignatjev van de Russische veiligheidsraad willen Radoejevs aanhangers met de beschuldigingen de onderhandelingen tussen Tsjetsjenië en Moskou ondermijnen.

Radoejevs medewerkers zeggen dat zij op zo'n zesduizend strijders kunnen rekenen, maar volgens waarnemers omvat Radoejevs 'Leger van generaal Doedajev' hooguit enkele honderden aanhangers. Radoejev en zijn aanhangers staan op gespannen voet met de regering van Maschadov, omdat zij weigeren te geloven dat dat generaal Doedajev, de president onder wie Tsjetsjenië zich onafhankelijk verklaarde van Rusland, dood is.

Doedajev werd vorig jaar dodelijk getroffen bij een Russische raketaanval, maar Radoejev en de zijnen houden vol dat de president nog steeds leeft. Radoejev beweert Doedajev ontmoet te hebben in een van de buitenlandse ziekenhuizen waar hij verpleegd werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden