Tsjetsjeens terrorist Basajev gedood

Ruslands meest gezochte man, de Tsjetsjeense terrorist Sjamil Basajev, is gedood. Hij stierf maandagochtend in de Tsjetsjeense buurrepubliek Ingoesjetië, zo maakte het hoofd van de geheime dienst, Nikolai Patroesjev, bekend....

Van onze correspondente Corine de Vries

‘Ze wilden Rusland met deze terreurdaad onder druk zetten tijdens de G8-top’, zei Patroesjev op televisie tegen de Russische president. Vladimir Poetin feliciteerde de speciale troepen met de geslaagde actie. Hij noemde Basajevs dood ‘een rechtvaardige vergelding’ voor diens wrede terreurdaden.

Basajev is het brein achter een lange reeks spectaculair wrede aanslagen. Meest opvallend waren daarbij de schoolgijzeling in Beslan in 2004 (331 doden), de theatergijzeling in Moskou in 2002 (129 doden) en de ziekenhuisgijzeling in Boedjonnovsk in 1995 (ruim 100 doden). Basajev was ook organisator van het trainingskamp voor Zwarte Weduwen. Dat zijn Tsjetsjeense vrouwen die zichzelf met explosieven om hun middel tot ontploffing brachten, onder andere in de Moskouse metro en in twee passagiersvliegtuigen.

De oorzaak van Basajevs dood is niet helemaal duidelijk. Volgens Patroesjev werd hij met enkele andere Tsjetsjeense strijders gedood tijdens een speciale operatie van Russische troepen. De autoriteiten van Ingoesjetië gaven meer details. Basajev zou in een personenauto gezeten hebben naast een vrachtwagen die ontplofte tijdens het laden van explosieven in het dorp Akazjevo. Volgens de rebellenwebsite kavkaz.org, die Basajevs dood gisteravond bevestigde, was de explosie een ongeluk. Basajev zou zijn geïdentificeerd aan de hand van enkele lichaamsdelen, waaronder zijn hoofd en zijn prothese. Die droeg hij sinds hij in 2000 in een mijnenveld zijn been kwijtraakte.

Aloe Alchanov, president van de pro-Russische Tsjetsjeense regering, zei dat Basajevs dood onherstelbare schade aan de rebellenbeweging toebrengt en ‘het logische einde’ daarvan inluidt. Maar een ernstig kijkende Poetin waarschuwde gisteren al dat met de dood van Basajev het Tsjetsjeense verzet nog niet is gebroken.

De machtigste man van Tsjetsjenië, premier Ramzan Kadyrov, zei blij te zijn met het overlijden. ‘Ik betreur het alleen dat ik hem niet zelf heb kunnen doden.’ Basajev eiste in 2004 de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op diens vader, de toenmalige Tsjetsjeense president Achmad Kadyrov.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden