‘Tsjernobyl kost veel meer levens dan gedacht’

De ontploffing van kernreactor nummer vier in het Oekraïense Tsjernobyl, twintig jaar geleden, heeft veel ernstiger gevolgen gehad dan die waar officiële rapporten over spreken....

Van onze buitenlandredactie

Volgens nieuwe schattingen van Greenpeace zou de radioactieve straling die in 1986 vrijkwam wel eens meer dan een kwart miljoen kankergevallen kunnen hebben veroorzaakt; het aantal mensen dat eraan is overleden of nog zal sterven kan uiteindelijk oplopen tot honderdduizend.

Dat zijn er veel meer dan de vijftig doden en vierduizend kankergevallen die aan de nucleaire ramp worden toegeschreven door het Tsjernobyl Forum, waarin de regeringen van Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland samenwerken met het Internationaal Atoomagentschap, de Wereldgezondheidsorganisatie en andere organen van de VN.

De veel hogere nieuwe schattingen van Greenpeace zijn gebaseerd op de nationale kankerstatistieken van Wit-Rusland en andere informatie die nog niet verspreid was. Ze geven aanleiding tot een raming van 270 duizend kankergevallen die aan Tsjernobyl kunnen worden toegeschreven, met als gevolg daarvan een dodental in Wit-Rusland en Oekraïne van 93 duizend.

Maar ook aan de andere kant van de Russische grens zijn doden gevallen, zestigduizend in de afgelopen vijftien jaar, aldus Greenpeace. Bovendien veroorzaakt radioactieve straling ook andere aandoeningen dan kanker, zoals schade aan het afweersysteem, hart- en vaatziektes en chromosoomafwijkingen die schadelijk zijn voor de foetus.

Het Tsjernobyl Forum komt tot veel lagere aantallen omdat het alleen die doden meetelt waarvan ‘overtuigend kan worden bewezen’ dat ze te wijten zijn aan de ramp met de kernreactor. Greenpeace en andere organisaties publiceren schattingen, omdat uiteenlopende onderzoeksmethodieken een sluitende telling onmogelijk maken.

Zo schatten de Internationale Artsen voor de Voorkoming van een Kernoorlog (IPPNW) eerder deze maand dat meer dan tienduizend mensen aan schildklierkanker lijden en dat er nog vijftigduizend nieuwe gevallen te verwachten zijn. Het aantal misvormde kinderen schatten ze op tienduizend, het aantal miskramen op vijfduizend.

‘Het is wel erg cynisch om mensen in de streek een slachtoffermentaliteit te verwijten en hen aan te raden beter te eten en gezonder te gaan leven’, zei een woordvoerster van de IPPNW in Le Monde. Zij doelde op de uitspraak van het Tsjernobyl Forum dat de bevolking in het rampgebied de neiging vertoont alle gezondheidsproblemen aan straling toe te schrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden