Tsjechische oud-leiders opnieuw voor rechter wegens hoogverraad

Tegen acht voormalige communistische leiders van Tsjechoslowakije is opnieuw een aanklacht ingediend wegens hoogverraad. Zij worden ervan beschuldigd de weg te hebben vrijgemaakt voor de invasie van de troepen van het Warschaupact, die in augustus 1968 met geweld een einde maakte aan de Praagse Lente onder Dubcek....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

PRAAG

Eerder deze maand verklaarde het openbaar ministerie in Praag van vervolging af te zien op grond van vormfouten in de aanklachten. Die waren geformuleerd door het Bureau voor Documentatie en Onderzoek naar de Misdaden van het Communisme, een door de Tsjechische staat gefinancierde instelling die wordt geleid door ex-dissident Vaclav Benda.

Door het herformuleren van de aanklachten meent Benda voldoende gronden te hebben aangeleverd om alsnog over te gaan tot vervolging. De openbaar aanklager had geweigerd de fouten van Benda publiek te maken. Hij beperkte zich tot de opmerking dat het bureau van Benda 'een bewijs van onwetendheid en moedwillige manipulatie van de wet' aan de dag had gelegd.

Onder degenen die nu een nieuwe dagvaarding hebben ontvangen bevinden zich ex-partijleider Milos Jakes, het voormalige lid van het Politburo Karel Hoffmann en ex-premier Jozef Lenart. Zij maakten deel uit van de groep die in 1968 met Moskou onderhandelde over de invasie.

Zij worden beschuldigd van de poging 'een pro-sovjet-regering van arbeiders en boeren' te vormen die na de invasie de macht moest overnemen en vervolgens een wettelijk kader te scheppen voor de militaire vernietiging van de hervormingsbeweging onder leiding van partijchef Alexander Dubcek.

Milos Jakes, de laatste communistische partijleider van Tsjechoslowakije, noemt de nieuwe aanklacht een politieke manoeuvre, te vergelijken met de showprocessen onder het communistisch regime in de jaren vijftig. Volgens Jakes probeert de Tsjechische regering 'Duitsland te kopiëren dat onlangs de voormalige leiders van de DDR heeft vervolgd'.

Al sinds de Fluwelen Revolutie in 1989 wordt gesproken over mogelijke vervolging van hoge communisten, maar die is nooit van de grond gekomen.

De enige veroordeling is de Praagse partijbaas Stepan ten deel gevallen, die verantwoordelijk werd gesteld voor de gewelddadige onderdrukking van een studentendemonstratie in november 1989.

Na zijn vervroegde vrijlating vorig jaar, richtte Stepan onmiddellijk een nieuwe communistische partij op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden