Tsjechisch plattelandstoerisme leeft op

Vier jaar lang hebben de hotels op het Tsjechische platteland hun prijzen laten zakken. Animo om er te logeren, was er nauwelijks....

Bert van Kampen is verbaasd. Zijn vrouw en hij kochten in 2000 een boerderij in het noord-Tsjechische plaatsje Vernerovice. Ze ontdekten de streek bij toeval. Van Kampen spreekt liefdevol over 'ons streekje', vanwege de stilte, de natuur en de vriendelijkheid van de bewoners. Maar ze ontdekten nog iets: een hoge werkeloosheid. 'We moesten iets terug doen', zegt Van Kampen.

Ze hebben twee luxe appartementen laten bouwen en op het terrein kwam ook een camping voor rustzoekers. Ze doopten het complex Honderd, wat logisch is als je allebei net vijftig bent geworden. Ze hoeven er niets aan te verdienen. Honderd moet de plaatselijke economie een duwtje geven en dat is zo goed gelukt dat Van Kampen zich soms een beetje zorgen maakt.

Natuurlijk is hij trots dat de bakker 's zomers en in de winter meer omzet heeft, dankzij wandelaars, fietsers en wintersporters. En dat een sportinstructeur werk heeft gevonden in het toerisme, terwijl de streek genoeg concurrentie heeft. Aan de ene kant ligt het Reuzengebergte, aan de andere kant het Adelaarsgebergte.

Zorgen heeft hij over de stijgende prijzen van de huizen in de streek. Met de komst van meer Nederlanders dan alleen de Van Kampens, ontdekten de bewoners ook iets: ze kunnen een flinke prijs vragen voor hun huis. Het is in Zuid-Frankrijk gebeurd dat de gewone man zich geen huis kon permitteren vanwege de bedragen die welgestelde Nederlanders konden betalen voor een tweede huis. In economische slechte tijden leidde dat tot haat en agressie.

Terwijl Van Kampen hoopt op een vooruitgang zonder uitwassen, signaleert het Tsjechisch bureau voor toerisme absoluut geen vooruitgang. De CTA is bezorgd over de toeristische ontwikkeling van het platteland. Met Praag is niets mis. De hotels daar zitten bijna constant vol. Met de stadjes en dorpen die op de monumentenlijst staan van de Unesco - Tsjechië is op dat punt rijk bedeeld - gaat het ook prima, maar op het platteland hebben de hotels al vier jaar lang hun prijzen moeten verlagen om genoeg gasten te trekken. Het wegblijven van buitenlanders is volgens de CTA de oorzaak.

'Ik kan me daar eigenlijk niets bij voorstellen', zegt Van Kampen. Hij heeft jaren gewerkt in het toerisme. Hardop denkend heeft hij maar een verklaring. Na de politieke omwenteling eind 1989 kwamen letterlijk busladingen toeristen op Tsjechië af. Van Kampen ziet ze nog rijden, de touringcars van De Jong Intra en OAD.

Het was in de tijd dat Tsjechië niet goedkoop was, maar spotgoedkoop. Dat had een keerzijde. Veel hotels waren qua bediening en luxe het oostblokstadium nog niet ontgroeid. Met als gevolg dat de toerist het voor gezien hield, althans de Tsjechische hotels voor gezien hield. Het is in die visie meer een imago-probleem.

Het spoort ook met de ervaringen van Nederlandse campinghouders in Tsjechië. Van Kampen kent ze niet allemaal, maar de twee met wie hij contact heeft, zijn buitengewoon tevreden. Tegelijk heeft hij de indruk dat het niveau van de Tsjechische hotels de afgelopen jaren zo sterk is gestegen dat Nederlandse touroperators weer reizen durven aan te bieden.

Daarbij speelt mee dat de regering in Praag veel aandacht heeft voor de ontwikkeling daar. Het noordelijke natuurgebied Cesky Raj ('het Boheems Paradijs') wordt met 180 vierkante kilometer uitgebreid. Allerlei zandsteenformaties worden beschermd en de rotssteden, waaraan het gebied zijn populariteit dankt, komen nog dit jaar op de Unesco-lijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden