Tsjechië krijgt rechtse minderheidsregering

De Tsjechische president Vaclav Klaus heeft maandag een rechtse minderheidsregering benoemd. De conservatief Mirek Topolanek volgt de sociaaldemocraat Jiri Paroubek op als eerste minister....

Van onze correspondent Jan Hunin

Het is de eerste keer sinds 1997 dat de Democratische Burgerpartij (ODS) de eerste minister mag leveren. De in de anticommunistische oppositie gewortelde partij staat bekend om haar eurosceptische en liberale standpunten. In juli ondertekende ze een akkoord met de Britse conservatieven om vanaf 2009 in het Europees Parlement een aparte fractie te vormen.

De benoeming van de regering-Topolanek maakt een einde aan drie maanden durende regeringsonderhandelingen. Behalve leden van de Burgerpartij maken ook zes technocraten deel uit van de regering.

Topolanek won in juni de parlementsverkiezingen, maar kreeg geen absolute meerderheid. Zelfs een coalitie met Groenen en christendemocraten zou in het parlement slechts hebben kunnen rekenen op honderd van de tweehonderd zetels; de rest is in handen van sociaaldemocraten en communisten.

Een poging om zo’n coalitie te voorzien van sociaaldemocratische gedoogsteun, botste op het njet van ex-premier Jiri Paroubek. Door de grote tegenstellingen tussen links en rechts behoorde ook de totstandkoming van een grote coalitie niet tot de mogelijkheden.

Door het verzet van de sociaal-democraten en de communisten heeft Topolaneks minderheidsregering weinig kans te overleven. Zijn partij heeft al aangekondigd in elk geval op vervroegde parlementsverkiezingen aan te sturen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden