Cijfers bij het nieuws

Tsjechië kampt met volle ic’s en een extreem hoog sterftecijfer, lichtpuntjes voor Portugal en Slovenië

Het beeld van de coronapandemie in Europa is gemengd. Terwijl een aantal landen opkrabbelen na een grote golf en sommigen de volgende vloed voor zich uitduwen, laait in andere landen het virus op. En dat leidt tot heftige taferelen in de ziekenhuizen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Tsjechische intensive cares uitzonderlijk vol

De precaire situatie op de Tsjechische intensivecareafdelingen gaat onverminderd door. De ic-bezetting vanwege corona is uitzonderlijk hoog met 16 ic-patiënten per 100 duizend inwoners. Dit aantal is ruim vijf keer zo hoog als in Nederland. In Tsjechië is nog maar 14 procent van de ic-bedden beschikbaar, meerdere regio’s hebben de maximale capaciteit bereikt. Afgelopen vrijdag vroeg de regering-Babis Polen, Duitsland en Zwitserland om hulp, onder meer met het opnemen van coronapatiënten. Tsjechië meldt deze week de hoogste sterftecijfers naar inwonertal wereldwijd. Ook Slovenië kende een hoge ic-bezetting door corona, maar is erin geslaagd het aantal opnamen omlaag te brengen. Sinds half januari daalt het aantal gemelde besmettingen in het land. De situatie in Portugal is ook duidelijk gekeerd, sinds februari is het aantal opgenomen patiënten aanzienlijk gedaald. Op de Franse ic-afdelingen is het aantal coronapatiënten al weken stabiel, in België is de ic-bezetting licht opgelopen.

Lichte stijging bezetting op de intensive care

De bezetting in het ziekenhuis in Nederland is al enkele weken redelijk stabiel. Door vaccinatie lijkt ook de instroom van oudere patiënten boven de 80 jaar bovendien te dalen. Alleen de cijfers op de intensive care vertonen een licht stijgende lijn. Maandag lagen er 558 patiënten op de intensive care, 4 procent hoger dan een week eerder. Dit aantal is nog wel een stuk lager dan de bezetting van ruim 700 bedden tijdens de tweede golf. Aangezien op de intensive care nauwelijks patiënten ouder dan 80 jaar liggen, kan vaccinatie van de alleroudsten bij de bezetting ook nog geen effect hebben.

Estland en Hongarije nemen maatregelen na toename van besmettingen

Estland registreert deze week het hoogste aantal besmettingen naar inwonertal in Europa, vlak na Tsjechië. De scherpe toename wordt in verband gebracht met de verspreiding van de meer besmettelijke coronavariant B.1.1.7. De premier Kaja Kallas riep maandag op tot strengere maatregelen, waaronder thuisonderwijs voor kinderen en het sluiten van alle niet-essentiële winkels en horeca. Ook in Hongarije loopt het aantal meldingen sinds half februari in rap tempo op. De afgelopen week nam het aantal gemelde besmettingen met 46 procent toe, naar 387 per 100 duizend inwoners. Vanaf maandag zijn scholen en niet-noodzakelijke winkels gesloten. Hongarije heeft, na Malta, het grootste deel van de bevolking gevaccineerd met 13,3 doses per 100 inwoners. De toename was deze week het hoogst in Kosovo, waar de gemelde besmettingen verdubbelden naar 230 per 100 duizend inwoners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden