Tsjechen leunen op het varken

Tsjechis nog steeds mooi, maar deze zomer wel erg koud. Lekker bij de haard dikke boeken lezen met een geruit dekentje om de kuiten is dan de oplossing....

Sylvia Witteman

Ook het dagelijkse bezoek aan de plaatselijke supermarkt is een leuk uitje. Het gaat goed met Tsjechinog maar kort geleden kreeg je in zo'n winkel weinig meer dan misvormde komkommers, zuur brood en hompen reuzel, maar de laatste jaren verschijnen overal reusachtige kooppaleizen, waar naast honderd soorten maandverband, toetjes en cornflakes ook televisies, magnetrons en complete ameublementen te koop zijn voor de onwaarschijnlijkste spotprijzen. De Tsjechische waren zijn van prima kwaliteit;zo kan ik de koekjes van het merk Dobr (goede morgen) warm aanbevelen, ze zijn er in diverse smaken en allemaal even heerlijk.

Wat vlees betreft leunen de Tsjechen nog steeds zwaar op het varken. Rundvlees is vrijwel uitsluitend in kleine, taaie snippers te koop, en lammetjes staan wel in de wei maar waarschijnlijk alleen met decoratieve doeleinden, want in de winkel liggen ze niet. Geen probleem, want barbecuen gaat heel goed met flink doorregen karbonades. Zeker op de ingenieuze constructie die de eigenaar van het vakantiehuisje in de tuin heeft aangebracht: een twee meter hoge stalen driepoot boven de stookplaats met in het midden een lange ketting, waaraan je met een S-haak een groot rooster op de gewenste hoogte boven het vuur kunt ophangen en tijdens het grillproces zachtjes heen en weer kunt schommelen voor een gelijkmatige bruining.

Die karbo's, van de hals of schouder, koop je het beste aan een stuk. Snijd ze in flinke blokken, en leg die een hele dag te marineren in een mengsel van rode wijn en azijn, in een verhouding van drie op een, veel uiringen, zout en veel peper. Rijg het vlees aan spiezen, smeer er wat olie op en rooster ze langzaam, in zeker een halfuur boven de gloeiende kolen bruin, mals en sappig. Dit is, in alle eenvoud, ontzettend lekker, zeker met deze zo mogelijk nog eenvoudiger saus er bij: meng een blikje tomatenpuree met een halve geraspte ui, een scheut azijn, een lepel water en veel zwarte peper. Koud bij het gloeiend hete varkensvlees, tien keer lekkerder dan ketchup en honderd keer lekkerder dan allerlei kwalijke, kleverig-zoete barbecuesauzen uit flesjes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden