Tsjechen beginnen campagne tegen Amerikaanse 'invasie'

De Tsjechische communisten zijn een campagne begonnen tegen de invasie van het Amerikaanse leger. Op drie verschillende plaatsen zijn de Amerikaanse soldaten volgens hen zondag Tsjechië binnengevallen.

Tsjechen geven Amerikaanse militairen maandag een warm onthaal in Praag.De groep is op de terugweg van een oefening in Estland. Beeld ANP

Binnenvallen is wel een groot woord. De ruim vijfhonderd manschappen waren op de terugweg van een militaire oefening in Estland. Voor ze in Tsjechië arriveerden, waren ze met hun konvooi van pantserwagens en Humvees al door Letland, Litouwen en Polen gereden.

Maar voor de Tsjechische communisten was dat genoeg om van een invasie te spreken. De regering, die toestemming had gegeven voor de doortocht, werd ervan beschuldigd de grondwet te schenden. De Communistische Partij van Bohemen en Moravië is de grootste oppositiepartij van Tsjechië en in tegenstelling tot hun partijgenoten in de rest van het voormalige Oostblok hebben zij nooit afstand gedaan van hun gedachtengoed.

De doortocht van Amerikaanse militairen stuitte op protest van Tsjechische communisten en andere activisten in Praag. Beeld ANP

Steun

Met hun Dragoon Ride, zoals de operatie werd genoemd, willen de Amerikanen onderstrepen dat de NAVO-bondgenoten in Oost-Europa op de militaire steun van de Verenigde Staten kunnen rekenen. Lang blijven ze overigens niet. Na een tweedaags oponthoud in Praag keren ze woensdag terug naar hun thuisbasis in Beieren. De communisten proberen met hun campagne het verzet tegen de NAVO aan te wakkeren. Ondanks hun slechte ervaringen met Moskou - onder meer in 1968 tijdens het neerslaan van de Praagse Lente toen ze een échte invasie meemaakten - hebben de Tsjechen nooit veel opgehad met hun lidmaatschap van het bondgenootschap. In tegenstelling tot de Polen of de Balten voelen ze zich nauwelijks bedreigd door Moskou. Wat Praag betreft hoeven de sancties tegen Rusland niet.

Het deed weinig goeds vermoeden voor de komst van de Amerikanen. Even leek het er zelfs op dat het konvooi een omweg zou moeten maken langs een van de buurlanden.

Die vrees bleek voorbarig. Bij het oversteken van de grens werden de Amerikaanse militairen zondag opgewacht door duizenden enthousiaste Tsjechen; tegenbetogers waren alleen in kleine trosjes te bespeuren. Het communistische protest werd gesteund door een amalgaam van anarchisten en pacifisten. Zelfs neonazi's sloten zich aan onder het motto 'Stop de Amerikaanse bezetters'. Een betoging in Praag kon slechts op matige belangstelling rekenen.

Zelfs president Miloš Zeman, een met Vladimir Poetin aanpappende oud-communist, zag het onzinnige van het protest in. 'De Amerikanen zijn met 516 man', merkte hij op. 'Met zo'n legertje kun je niet eens een gat bezetten, laat staan Tsjechië.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.