Commentaar

Tsipras zal beloften aan kiezers moeten breken

Het inleveren van soevereiniteit is de hoge prijs die de Grieken betalen voor een plek in de eurozone.

Minister van Financiën van Griekenland Euklides Tsakalotos en premier van Griekenland Alexis Tsipras na afloop van de marathonvergadering op de Eurotop met de leiders van de negentien eurolanden over het jongste Griekse voorstel voor hervormingen en besparingen in ruil voor steun. Beeld ANP
Minister van Financiën van Griekenland Euklides Tsakalotos en premier van Griekenland Alexis Tsipras na afloop van de marathonvergadering op de Eurotop met de leiders van de negentien eurolanden over het jongste Griekse voorstel voor hervormingen en besparingen in ruil voor steun.Beeld ANP

De zenuwslopende marathonsessie van Europese leiders in Brussel is maandagochtend geëindigd met een schrale overwinning voor Europa. Een Grexit lijkt voorlopig afgewend en er ligt een akkoord voor een derde en hopelijk laatste hulpprogramma voor de Grieken, maar van euforie zal aan beide kanten geen sprake zijn.

Zowel de Griekse premier Alexis Tsipras als de Europese regeringsleiders hebben in eigen land heel wat uit te leggen. Met de toezegging van een nieuw hulppakket van ruim 82 miljard euro breken landen als Nederland en Duitsland met hun verkiezingsbeloften 'dat er geen cent meer' naar Griekenland gaat. De verbetenheid waarmee de regeringsleiders Tsipras op de pijnbank hebben gelegd kan bedoeld zijn geweest om populistische ressentimenten in eigen land te bezweren. Het maakt de sfeer rond het moeizame maar noodzakelijke debat over verdere Europese integratie er bepaald niet vrolijker op.

Links Griekenland hangt in de touwen

De Grexit is voorkomen, maar van Tsipras' verkiezingsbeloften is niets meer over. Nu de premier uit Brussel is teruggekomen met nog meer bezuinigingen, is de woede en verbijstering bij de linkse Grieken groot. Lees hier het verslag van Sarah Venema vanuit Griekenland.

Winst en verlies in de Brusselse marathon

Na zeventien uur onderhandelen was er dan toch een akkoord over een nieuwe noodlening voor Griekenland. De balans opgemaakt van de hoofdrolspelers in de langste en vermoedelijk belangrijkste eurotop in de nog jonge geschiedenis van de eenheidsmunt. Lees hier een artikel van Brussel-correspondent Marc Peeperkorn.

Pijnlijk

Vooral het Duitse voorstel een fonds van te privatiseren Griekse staatsbezittingen ter waarde van 50 miljard buiten Griekenland te beheren is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. Het fonds blijft uiteindelijk in Griekenland, maar de provocatie en vernedering die veel Grieken hebben ervaren zal het voor Tsipras nog lastiger maken een parlementaire meerderheid te behouden. Het radicale deel van zijn achterban zal Tsipras ervan beschuldigen met nog strengere bezuinigingen te zijn teruggekomen dan het pakket waartegen de bevolking zich vorige week in een referendum uitsprak.

In ruil voor de pijnlijke verhoging van de btw en de hervorming van het pensioen en de arbeidsmarkt heeft de Griekse regering een investeringsruimte gekregen van 12,5 miljard om de economie vlot te trekken. Ook kan Tspiras ter verdediging aanvoeren dat schuldsanering geen taboe meer is nu duidelijk is dat Griekenland er anders nooit meer bovenop komt. Maar daartegenover staat dat de Grieken feitelijk onder curatele zijn komen te staan.

Het inleveren van soevereiniteit is de prijs die de Grieken moeten betalen voor het behoud van hun plek in de eurozone. Dit is de onwenselijke uitkomst van de vertrouwensbreuk die is ontstaan sinds het aantreden van de Syriza-regering. Tspiras zal nu zijn beloften aan zijn kiezers moeten breken en die met Europa moeten nakomen zodat Griekenland eindelijk ruimte krijgt voor herstel. Hoe eerder dat gebeurt, hoe eerder het vertrouwen kan terugkeren en over de onontkoombare schuldenverlichting kan worden gesproken. Dan kan Tsipras wellicht alsnog de belofte aan zijn kiezers inlossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden