Tsipras wil zondag referendum binnen Syriza

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft voor aanstaande zondag een referendum binnen zijn eigen partij Syriza voorgesteld om het financiële reddingsplan voor zijn land in stemming te brengen. 'We kunnen zo niet doorgaan, we moeten de beslissing van de meerderheid binnen Syriza respecteren', aldus Tsipras tijdens een toespraak voor het centraal comité, het bestuur van zijn partij.

Redactie
De Griekse premier Alexis Tsipras arriveert bij een bijeenkomst van zijn partij in Athene. Beeld reuters
De Griekse premier Alexis Tsipras arriveert bij een bijeenkomst van zijn partij in Athene.Beeld reuters

Een alternatief voor het referendum, zo zei de premier, is de organisatie van een partijcongres in september. Dat zou de verschillende kampen binnen Syriza nader tot elkaar kunnen brengen. Kan de uiterst linkse vleugel daar niet op wachten, dan is het referendum van zondag een mogelijkheid.

Tijdens zijn toespraak verdedigde de premier het steunpakket van 86 miljard euro. Een Grexit is geen optie, zei Tsipras.

'Er bestaat een andere mening, die de beslissing van de regering niet steunt en gelooft dat er een alternatief was in de vroege ochtend van 13 juli', zei Tsipras, verwijzend naar de dag dat hij een akkoord bereikte met de leiders van de eurozone. 'Als dat zo is, laten we dan stemmen over deze cruciale vraag.' Tsipras benadrukte dat hij andere meningen zal respecteren.

'Athene had plan voor terugkeer Drachme klaar'

De ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis biechtte eerder deze week op dat de Griekse regering een eventuele terugkeer naar de drachme tot in de puntjes had voorbereid. Volgens Varoufakis had premier Alexis Tsipras hierom gevraagd, zelfs al voor de verkiezingen in januari.

Manipuleren

In een interview voor de Griekse radio beschuldigde de premier dissidenten in zijn partij van het manipuleren van het landelijk referendum eerder deze maand, toen vertrekken of blijven in de eurozone ter discussie stond.

Vervroegde verkiezingen zijn misschien nodig, gaf de premier te kennen. 'Ik ben de laatste persoon die uit is op verkiezingen als ik een gegarandeerde meerderheid in het parlement heb', aldus Tsipras. 'Heb ik die niet, dan zullen we verkiezingen moeten houden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden