Tsipras wil referendum als hij verkiezingsbelofte moet breken

Als de Syriza-regering zijn verkiezingsbeloften moet breken om een akkoord te bereiken met Brussel, wil premier Alexis Tsipras dat akkoord in een referendum voorleggen aan de Griekse bevolking.

Bondskanselier Angela Merkel (L) in gesprek met de Griekse premier Alexis Tsipras tijdens een Europese top vorige week in Brussel.Beeld anp

Tsipras zei dit maandagavond laat in een bijna drie uur durend interview op de Griekse televisie. 'Als ik een overeenkomst moet sluiten die buiten ons verkiezingsmandaat valt, moeten de Griekse burgers beslissen', verklaarde de regeringsleider. Om er inderhaast aan toe te voegen: 'Ik ben er zeker van dat het niet zover komt.'

De Griekse premier sprak daarnaast de optimistische verwachting uit dat Griekenland en de andere eurolanden er vóór zaterdag 9 mei, de Dag van Europa, wel uit zullen komen. Twee dagen later is er weer een topontmoeting van de Europese ministers van Financiën, het gremium dat het groene licht moet geven voor miljardenleningen aan Athene. Weer een dag later, op 12 mei, moet Griekenland 760 miljoen euro aflossen aan het Internationaal Monetair Fonds. Die aflossing kan Griekenland waarschijnlijk niet betalen zonder nieuwe noodhulp.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zette de referendumplannen van Tsipras vandaag meteen onder de koude douche. Volgens hem is daar geen tijd meer voor, gezien de acute geldnood waarin Athene verkeert. Bovendien zal zo'n referendum veel geld kosten en grote politieke onzekerheid veroorzaken, zei de Nederlandse minister tegen RTL Nieuws. Dijsselbloem toonde zich (opnieuw) uiterst kritisch over de Griekse bijdrage aan de onderhandelingen. 'Er is de afgelopen twee maanden heel erg weinig vooruitgang geboekt in Griekenland, soms zelfs achteruitgang.'

Slikken of stikken

Vorige week vergaderden de ministers van Financiën van de eurogroep. Het belangrijkste onderwerp: het financiële, politieke en sociale drama in Griekenland. Hoe overleeft een land dat zo goed als blut is? Lees de analyse van Brusselcorrespondent Marc Peeperkorn.

Miljarden sprokkelen op z'n Grieks

Terwijl de ene 'dag van de waarheid' na de andere verstreek, hield Griekenland het hoofd boven water zonder vers geld uit Brussel. Uit berichten in de Griekse media en uitspraken van politici is af te leiden welke noodgrepen de regering-Tsipras toepast om miljarden te vinden. Economie-redacteur Yvonne Hofs zette op een rijtje hoe de Grieken het laatste beetje geld bij elkaar schrapen. Lees het hier (+).

Wijziging Griekse delegatie

Toch is het niet ondenkbaar dat de onderhandelingen in een stroomversnelling komen nu het geld in Athene echt op is. Maandag bracht Tsipras een wijziging aan in de samenstelling van de Griekse delegatie die in Brussel de technische besprekingen met EU-ambtenaren voert. Die delegatie werd tot nu toe geleid door Nikos Theocharakis, een vertrouweling van minister van Financiën Yanis Varoufakis. Tot grote opluchting van het EU-kamp heeft Tsipras hem vervangen door de in Rotterdam geboren onderminister van Buitenlandse Zaken Euklidis Tsakalotos.

Tsakalotos staat als milder en bedachtzamer bekend dan de provocateur Varoufakis. De 'rockster'-minister maakte zich met zijn compromisloze houding de afgelopen maanden onmogelijk bij de andere eurolanden en de Europese Centrale Bank. Na het topberaad in Riga van afgelopen vrijdag verscheen hij niet op het bijbehorende staatsdiner, een affront aan zijn gesprekspartners. Vervolgens stuurde hij een rebelse tweet waarin hij de Amerikaanse president Franklin Roosevelt citeerde: 'Ze zijn unaniem in hun haat jegens mij en ik verwelkom hun haat'.

In zijn tv-interview probeerde Tsipras de personeelswissel in de Griekse delegatie te bagatelliseren. Hij noemde Varoufakis een belangrijke troef in zijn regering, maar erkende dat het gespreksklimaat in Brussel onder diens leiding niet optimaal was. De onderhandelingen zijn sinds vrijdag 'geïntensiveerd', meldde een woordvoerster van de Europese Commissie gisteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden