Tsipras: 'Wij hebben Europese agenda nu al veranderd'

Griekenland heeft binnen één week de Europese discussie over de schuldenproblematiek van het land weten te veranderen. Met die boodschap keerde de Griekse premier Alexis Tsipras vandaag terug in het Griekse parlement na een tour langs de Europese hoofdsteden. Hij zei verder dat alle Grieken weten dat zijn regering zich aan de gedane beloftes zal houden.

redactie
De Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld ap
De Griekse premier Alexis Tsipras.Beeld ap

Tsipras toonde zich optimistisch na zijn ronde door Europa. Hij zei te verwachten dat hij binnen enkele maanden de internationale geldschieters (de eurolanden en het IMF) kan bewegen tot een soepeler aflossing van de 240 miljard euro verstrekte noodhulp. Hij beloofde het parlement om 'voor eens en altijd' een einde te maken aan het Europese bezuinigingsbeleid.

Het optimisme lijkt voorbarig. Het Griekse charmeoffensief heeft vooralsnog niet de doorbraak opgeleverd waar Athene op hoopt. Zijn buitenlandse collega's tonen zich nog niet bereid water bij de Griekse wijn te doen. Ook zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis ontving van zijn Europese ambtgenoten wel beleefde woorden, maar nog geen coulance.

Varoufakis was vandaag op bezoek in Berlijn bij zijn Duitse ambtgenoot Wolfgang Schäuble. De mannen werden het niet eens over aanpassing van de gemaakte begrotingsafspraken. Volgens Schäuble is afwaardering van de Griekse schuld 'niet aan de orde'.

Hij bood opnieuw aan om Griekenland te helpen met het versterken van het belastingsysteem. 'Griekenland hoort thuis in de Europese Unie', aldus de Duitse minister. Hij vroeg zijn Griekse collega om nauw samen te blijven werken met het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie.

Schäuble liet zich positief uit over een aantal maatregelen van de nieuwe Griekse regering, zoals belastingverhoging voor de rijkere Grieken en het tegengaan van corruptie. Maar, herhaalde de Duitser, afspraken binnen de EU blijven afspraken. 'Er zijn ook een aantal aangekondigde maatregelen die zeker niet de goede richting op gaan.'

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en zijn Griekse ambtsgenoot Yanis Varoufakis (rechts) Beeld anp
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en zijn Griekse ambtsgenoot Yanis Varoufakis (rechts)Beeld anp
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble Beeld anp
De Duitse minister van Financiën Wolfgang SchäubleBeeld anp

Kwijtschelding Griekse schulden

Tsipras en zijn radicaal-linkse partij Syriza wonnen vorige maand de verkiezingen met de belofte de bezuinigingsafspraken met Brussel terug te draaien en kwijtschelding van Griekse schulden te bedingen bij de Europese crediteuren. Om begrip voor hun wensen te krijgen, reisden Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis deze week door Europa.

Woensdag ontmoette Tsipras in Brussel Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Daarna vertrok hij naar Parijs voor een gesprek met de Franse president Hollande. Varoufakis reisde na een ontmoeting met ECB-voorzitter Draghi in Frankfurt door naar Berlijn.

Syriza-leider Alexis Tsipras. Beeld reuters
Syriza-leider Alexis Tsipras.Beeld reuters

Bellen met Poetin

De kennismakingsronde strekte zich ook uit tot aan Moskou. De Russische president Vladimir Poetin belde vandaag met Tsipras om hem uit te nodigen voor de viering van de Dag van de Overwinning op 9 mei in de Russische hoofdstad. Rusland viert op die dag de Duitse capitulatie van 8 mei 1945.

Een woordvoerder van de Griekse regering laat weten dat Tsipras de uitnodiging heeft aangenomen. Poetin en Tsipras beklemtoonden in hun gesprek 'de noodzaak de samenwerking tussen Rusland en Griekenland aanzienlijk te verbeteren, met name in de sectoren van economie, energie, toerisme, cultuur en transport'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden