Tsipras stuit op heftige weerstand in eigen gelederen

De Griekse premier Tsipras wacht een verhit debat vanmiddag in het parlement in Athene over de eisen van de geldschieters om Griekenland financieel overeind te houden. Zowel de oppositie als leden van zijn Syriza-partij hebben het eindbod van de eurolanden en het IMF neergesabeld. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem hoopt vandaag nog op alternatieve plannen van Tsipras.

Griekse premier Tsipras tijdens een speech bij een bijeenkomst van de Syriza-partij. Beeld epa
Griekse premier Tsipras tijdens een speech bij een bijeenkomst van de Syriza-partij.Beeld epa

Waar Tsipras de 'constructieve houding' van de crediteuren prees, spraken parlementariërs in Athene schande over het 'ultimatum'. 'Terwijl iedereen hoopte dat er een akkoord werd gesloten, heeft Juncker (voorzitter van de Europese Commissie, red.) het meest vulgaire, moorddadige en harde plan overgebracht', zei Alexis Mitropoulos, de vicevoorzitter van het Griekse parlement. 'Als wat in de verslagen staat klopt, kunnen we dit natuurlijk niet accepteren', stelde staatssecretaris van Scheepvaart Thodoris Dritsas. De Griekse krant Ta Nea kopte donderdag dat het akkoord over lijken gaat. Ook Syriza's krant Avgi was duidelijk: 'Meer bezuinigingen? Nee dank je!'

De harde kritiek in Griekenland drukte de stemming in Brussel en leidde vannacht tot nieuw telefonisch overleg tussen Tsipras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Eerder was er, na nachtelijk beraad woensdag tussen Tsipras, Juncker en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, voorzichtig optimisme dat een akkoord naderbij kwam. Betrokkenen omschreven de houding van Tsipras als 'open en redelijk'. De Griekse premier kreeg tijdens het beraad het eindbod van de geldschieters gepresenteerd: stevige hervormingen en bezuinigingen in ruil waarvoor Athene een noodlening van 7,2 miljard euro krijgt. Het gaat om de laatste tranche van een eerdere lening van 240 miljard euro. Zonder de extra miljarden is een faillissement van Griekenland onvermijdelijk.

Grexit

Lees hier het Volkskrantdossier met nieuwsberichten, analyses en scherpe opinies over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Vóór het weekend afgerond

Na afloop van het gesprek woensdagnacht verklaarde Tsipras dat een akkoord in zicht was. De onderhandelingen zouden mogelijk vandaag al in Brussel worden voortgezet met het oog op een succesvolle afronding vóór het weekend. Het kritische onthaal van Tsipras bij thuiskomst en het spoeddebat vandaag in het Griekse parlement, verstoorden dit voortvarende schema. EU-ambtenaren noemen nu dinsdag als de eerst mogelijke dag waarop de gesprekken kunnen worden hervat. Athene creëerde wel enige financiële ademruimte door een reeks geplande aflossingen van 1,5 miljard euro aan het IMF tot eind deze maand uit te stellen. Een noodgreep, alleen Zambia deed dit eerder in de jaren tachtig.

Vooral de eis van de geldschieters om het pensioenstelsel te versoberen, is voor Syriza onacceptabel. Ook maatregelen die leiden tot loonmatiging en makkelijker ontslag, zijn moeilijk verteerbaar. Verder voelt Tsipras niets voor de introductie van een effectiever BTW-stelsel en de gevraagde verkoop van staatsbedrijven. Wel tekent zich overeenstemming af over de hoogte van de benodigde bezuinigingen de komende jaren, mede omdat de eurolanden en het IMF hun eisen hebben verlaagd.

Dijsselbloem waarschuwde Tsipras donderdag dat er weinig veranderd kan worden aan het eindvoorstel van crediteuren. De meningsverschillen met Athene zijn kleiner geworden maar nog steeds substantieel, aldus de Eurogroepvoorzitter. Hij wil dat er uiterlijk medio juni een akkoord ligt om paniek op de geldmarkten te voorkomen als het huidige hulpprogramma voor Griekenland op 1 juli afloopt.

Vanmorgen was Dijsselbloem opnieuw sceptisch over de kans op een akkoord. De Griekse regering zit volgens hem nog niet op het juiste pad om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. 'En ze dreigen er verder van af te raken', zei hij. Bovendien weet hij niet of het overleg vandaag wel kan worden voortgezet, omdat hij nog wacht op alternatieve voorstellen van Tsipras. 'We hadden gehoopt dat die vandaag zouden komen.'

De Griekse minister van Sociale Zekerheid Dimitris Stratoulis toonde zich niet onder de indruk. 'Als ze (de crediteuren, red) niet inbinden, is het land niet verloren. Er zijn alternatieven die minder kosten dan het ondertekenen van een schandelijk en oneervol akkoord.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden