'Tsipras presenteert woensdag nieuw Grieks kabinet'

Het nieuwe Griekse kabinet onder leiding van Syriza wordt woensdag gepresenteerd. Dat zei de leider van het rechtse Onafhankelijke Grieken Panos Kammenos na een coalitiegesprek met Syriza-leider Alexander Tsipras.

Links Panos Kammenos (Onafhankelijke Grieken) en Alexis Tsipras. Beeld ap
Links Panos Kammenos (Onafhankelijke Grieken) en Alexis Tsipras.Beeld ap

'Het zal een progressieve regering worden', zegt Kammenos. 'Een regering die door zal gaan met de taak waarmee een half jaar geleden is begonnen.'

Eerder vandaag riep voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie Griekenland op zich aan de gemaakte begrotingsafspraken te houden, nu de Syriza opnieuw de verkiezingen heeft gewonnen. 'Griekenland heeft nu behoefte aan de steun van alle partijen, aan stabiliteit en aan een tijdige implementatie van de hervormingen om het vertrouwen te herstellen', schrijft Juncker in een felicitatiebrief aan Tsipras.

Ook EU-president Donald Tusk feliciteerde Tsipras. 'Ik hoop dat de verkiezingen de politieke stabiliteit heeft opgeleverd die nodig is om alle uitdagingen het hoofd te kunnen bieden', schreef Tusk onder meer in zijn brief aan de Griekse premier. Tusk wees Tsipras erop dat zijn toewijding en leiderschap bij de uitvoering van het steunprogramma cruciaal zijn om echt het verschil te maken.

Syriza heeft samen met het kleine Onafhankelijke Grikeen een krappe meerderheid van vijf zetels. Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz betreurt deze keuze van Tsipras, zei hij maandag tegen de Franse zender Inter radio. 'Ik heb Tsipras gebeld en gevraagd waarom hij kiest voor een vorming van een coalitie met deze extreemrechtse partij'. 'Hij gaf eigenlijk geen antwoord. Hij is heel slim, vooral via de telefoon. Hij vertelde me dingen die overtuigend leken, maar eigenlijk wel een beetje bizar zijn.'

Schulz zei de manier waarop Tsipras is herkozen, te bewonderen, maar waarschuwde voor Panos Kammenos, die volgens hem een 'ongeleid projectiel' is. 'Een vernieuwd mandaat met deze populistische partij, ik begrijp het niet.'

Jean-Claude Juncker. Beeld reuters
Jean-Claude Juncker.Beeld reuters
De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. Beeld reuters
De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz.Beeld reuters

'Duidelijke opdracht'

'Onder moeilijke omstandigheden heeft de bevolking van Griekenland ons de duidelijke opdracht gegeven om alles wat ons in het verleden tegenhield op te ruimen', zei Tsipras zondag zelf tegen zijn achterban. 'Het is een geweldige overwinning, een duidelijke overwinning en een overwinning voor het volk.'

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem feliciteerde Syriza en partijleider Tsipras met de verkiezingsoverwinning. 'Ik kijk nu vooruit naar de snelle vorming van een nieuwe regering met een sterk mandaat om de hervormingen in Griekenland voort te zetten.'

Dijsselbloem zei weer nauw met een nieuwe Griekse regering samen te willen werken en door te willen gaan met Griekenland te steunen met zijn 'ambitieuze hervormingsinspanningen'.

Aanhangers van Syriza. Beeld getty
Aanhangers van Syriza.Beeld getty

Lage opkomst

Onder een deel van de Grieken heerst grote ontevredenheid en dat uitte zich ook in de opkomst: vier op de tien Grieken bleef thuis en bracht geen stem uit. Daarmee waren dit de slechtst bezochte verkiezingen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Tsipras verloor na zeven maanden als premier de meerderheid in het parlement, omdat leden van zijn partij in opstand kwamen tegen de voorwaarden voor de noodlening die Griekenland van een bankroet moest redden. Daarop werden vervroegde verkiezingen uitgeschreven.

De rebellerende partijleden, die een nieuwe partij vormden, wisten overigens geen zetels in het parlement te veroveren. De extreemrechtse partij Gouden Dageraad kreeg zeven procent van de stemmen. De centrumrechtse partij Nea Dimokratia kreeg 28,1 procent van de stemmen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden