Tsipras opent aanval op partijgenoten voor stemming

In de aanloop naar weer een parlementsstemming over Europese hervormingen heeft de Griekse premier Tsipras de aanval geopend op critici in zijn eigen Syriza-partij. Het Griekse parlement moet de plannen uit Europa goedkeuren om aanspraak te maken op een derde hulpprogramma ter waarde van 86 miljard euro.

Premier Alexis Tsipras op het ministerie van Onderwijs in Athene.Beeld ap

'Houd je niet langer schuil en zeg het me als je uit de euro wilt stappen', zei Alexis Tsipras vooruitlopend op de stemming. 'Ik hoor alleen maar reacties en heroïsche statements, maar alternatieve voorstellen heb ik nog niet gehoord. De Griekse bevolking heeft zijn hoop om uit de schuldencrisis te komen gevestigd op deze regering.'

Vermoedelijk gaat het parlement akkoord met dank aan oppositiepartijen, maar door zijn partijgenoten rechtstreeks te wijzen op hun verantwoordelijkheid hoopt Tsipras te voorkomen dat zijn partij verder verdeeld raakt. 32 van zijn 149 partijgenoten, onder wie de voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis, stemden vorige week tegen de eerste ronde maatregelen uit Europa. Zes partijgenoten onthielden zich van stemming over bezuinigingsmaatregelen en belastinghervormingen, waar uiteindelijk wel een meerderheid voor was in het parlement. Hierdoor konden maandag de banken in Griekenland beperkt open en ging de btw op diverse producten naar 23 procent.

Noodsteun Griekse banken verhoogd

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft woensdag besloten het bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend met 900 miljoen euro te verhogen. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De ECB voegde het bedrag toe aan de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA), die daarmee op zo'n 91 miljard euro kwam.

Voormalig financiënminister Yanis Varoufakis.Beeld ap

Juridische en bancaire hervormingen

De stemming van vanavond gaat over juridische hervormingen die ervoor moeten zorgen dat rechtbanken sneller tot uitspraken komen, het invoeren van een EU-richtlijn die spaargeld tot 100 duizend euro moet veiligstellen en regels die ervoor moeten zorgen dat niet langer de belastingbetaler opdraait voor het falen van banken. Minister van Financiën Euclid Tsakalotos noemde het 'uitermate belangrijk' dat het parlement instemt zodat de onderhandelingen voor het derde Europese steunprogramma vrijdag kunnen beginnen.

Vorige week voldeed Griekenland aan zijn financiële verplichtingen door ruim 6 miljard euro over te maken aan het IMF en de ECB. Dit was mogelijk door een kortetermijn-EU-lening van ruim 7 miljard euro. De volgende belangrijke deadline voor Griekenland is op 20 augustus, als de ECB 3,2 miljard euro verwacht. In september moet Griekenland nog eens 1,5 miljard euro overmaken aan het IMF.

Meer lezen

Griekenland is niet het enige land in de euro met een enorme staatsschuld. Van alle eurolanden bij elkaar is de staatsschuld in het eerste kwartaal meer gegroeid dan de economie, en kwam uit op 92,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is 0,9 procentpunt meer dan eind vorig jaar, meldt statistiekbureau Eurostat.

Minister van Financiën Euclid Tsakalotos in het Griekse parlement.Beeld ap

Oproep tot demonstraties

Griekenland zal alleen aan deze verplichtingen kunnen voldoen als het parlement woensdagavond akkoord gaat met de hervormingen en er een derde steunprogramma er komt. De vakbond voor de publieke sector, die voorheen optrok met de linkse partij Syriza, heeft opgeroepen om te demonstreren tijdens de spoedbijeenkomst van het Griekse parlement.

Op de vraag of een vertrek uit de euro van de baan is nu Griekenland werk lijkt te maken met de hervormingen, antwoordde EU commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici gisteren: 'Ik denk dat we een grote stap hebben gezet in het voorkomen van een Grexit'. De Grieken boeken volgens hem snel vooruitgang bij het uitvoeren van afspraken die vorige week zijn gemaakt over hervormingen en besparingen. Het is de bedoeling in de tweede helft van augustus tot een akkoord te komen over een derde steunprogramma.

Standard & Poor's is ook iets optimistischer geworden over Griekenland en verhoogde de credit rating van het land met twee punten: van CCC- naar CCC+.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden