'Tsipras neemt Griekse regering op de schop'

De Griekse premier Alexis Tsipras zal waarschijnlijk morgenavond de samenstelling van zijn regering omgooien, voorspelt de minister van Economische Zaken George Stathakis op de zakenzender Bloomberg TV. Mogelijk wil de premier daarmee een einde maken aan de openlijke rebellie in zijn Syriza-partij over het maandag gesloten akkoord met de Europese schuldeisers.

Demonstranten in Athene protesteren tegen de bezuinigingen. Beeld anp
Demonstranten in Athene protesteren tegen de bezuinigingen.Beeld anp

Panagiotis Lafazanis, Tsipras' minister van energie en de aanvoerder van Syriza's linkervleugel, riep de premier vanochtend op om het akkoord in te trekken. Dit akkoord 'vernietigt het mandaat en het trotse nee dat het Griekse volk bij het referendum heeft laten horen', zei Lafazanis vandaag in een door The Guardian opgetekende verklaring. 'Onze zogenaamde partners, onder leiding van het Duitse establishment, behandelen ons land als een kolonie en zijn niets minder dan chanteurs en financiële moordenaars'.

Lafazanis is niet de enige binnen Syriza die zich verzet tegen de deal. Vrijdag weigerden 17 Syriza-parlementariërs al in te stemmen met een voorstel van de premier aan de schuldeisers, dat minder ingrijpend was dan het maandag afgesproken hervormingspakket.

Tsipras heeft van de schuldeisers tot morgenavond de tijd gekregen om een aantal economische hervormingen door het parlement te loodsen. Als dat niet lukt, krijgt Griekenland geen nieuwe leningen meer en gaat het land failliet. Het is niet duidelijk hoeveel Syriza-parlementariërs zullen instemmen met de maatregelen. Met steun van de oppositiepartijen zou Tsipras morgen zijn meerderheid kunnen halen, maar de vraag is of zijn eigen partij de stemmingen overleeft.

Het is nog niet duidelijk hoe een eventuele nieuwe regering eruit moet komen te zien. Tsipras kan ervoor kiezen zijn rebelse minister(s) te vervangen door volgzamere partijleden, maar ook een 'regering van nationale eenheid' is denkbaar. Daarin zouden dan ook de huidige oppositiepartijen meeregereren.

Links Griekenland hangt in de touwen

De Grexit is voorkomen, maar van Tsipras' verkiezingsbeloften is niets meer over. Nu de premier uit Brussel is teruggekomen met nog meer bezuinigingen, is de woede en verbijstering bij de linkse Grieken groot. Lees hier het verslag van Sarah Venema vanuit Griekenland.

Obstakels

Naast de tegendraadse Lafazanis kan ook parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou een groot obstakel worden voor de premier. De 38-jarige advocate kondigde onlangs aan dat in 'haar parlement' geen bezuinigingsmaatregelen zullen worden doorgevoerd. Griekse kranten opperen dat Tsipras alleen nog gered kan worden van het sabotagegevaar als Konstantopoulou zelf wordt weggestemd.

De parlementaire goedkeuring in Griekenland is slechts een van de vele obstakels die de daadwerkelijke verstrekking van een nieuw pakket aan leningen in de weg kunnen staan. Zo kan elk van de 19 eurolanden het akkoord alsnog blokkeren. De regeringsleiders uit de eurozone hebben maandag dan wel ingestemd, maar elk land heeft zijn eigen procedures om al dan niet toestemming aan het parlement te vragen.

De Nederlandse Tweede Kamer debatteert donderdag met premier Rutte over de deal met Griekenland. Aanvankelijk stond het Kamerdebat voor morgen gepland, maar vandaag is besloten het debat te verplaatsen. Op deze manier kan de uitslag van de Griekse stemming worden meegenomen.

De lastpost die Tsipras het leven zuur kan maken

Zoi Konstantopoulou houdt van een flinke provocatie, vooral richting Duitsland. Leest u hier het profiel van de Griekse parlementsvoorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden