Tsipras moet vandaag Brussel overtuigen

De Griekse premier Tsipras overlegt dinsdag, twee dagen na het nee van zijn kiezers, in Brussel met zijn EU-collega's. Hoe kunnen de partijen elkaar nog tegemoetkomen?

Alexis Tsipras.Beeld afp

De Griekse premier Tsipras moet vandaag zijn EU-collega's ervan overtuigen dat hij bereid is tot ingrijpende hervormingen om zijn land in de eurozone te houden. Slaagt hij daar niet in, dan komt Griekenland op korte termijn tot stilstand door geldgebrek.

Bondskanselier Merkel waarschuwde maandagavond dat Athene vooralsnog niet hoeft te rekenen op nieuwe leningen van de andere eurolanden. 'De voorwaarden zijn niet vervuld om de onderhandelingen te starten', zei Merkel bij spoedoverleg in Parijs met de Franse president Hollande. Die benadrukte dat de 'deur voor Athene openstaat' maar dan moet Tsipras wel met 'gedegen en geloofwaardige' voorstellen komen.

De dag na het uitgesproken nee van de Grieken tegen saneringseisen van de geldschieters in ruil voor noodhulp, toonden politici uit de andere eurolanden zich allerminst toeschietelijk. Europees Commissaris Dombrovskis (Euro) zei dat de kloof tussen Griekenland en de rest van de eurozone alleen maar groter is geworden. Volgens Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem raakt een akkoord steeds verder uit beeld. Tsipras had de Grieken verzekerd dat een nee zijn onderhandelingspositie in Brussel zou versterken.

Verhoogde druk

Met die illusie werd maandag korte metten gemaakt. Dombrovskis stelde dat Tsipras zichzelf pootje heeft gelicht. De Duitse SPD-leider Gabriel voorspelde dat het leven voor de Grieken ellendiger wordt de komende dagen en weken. 'Een faillissement van het land is een acute dreiging.'

De ECB voerde maandag de druk op Griekenland op door het plafond voor de noodsteun (89 miljard euro) aan de Griekse banken niet te verhogen en tegelijk de eisen aan het onderpand voor die steun aan te scherpen. Dat betekent dat de Griekse banken nog minder financiële ruimte hebben. Ze blijven zeker nog een paar dagen dicht.

Tsipras beloofde de eurolanden vandaag met nieuwe voorstellen te komen. In het laatste verzoek van vorige week vroeg hij een nieuwe lening van 29 miljard euro om de komende twee jaar de schuldeisers (vooral ECB en IMF) te betalen. De hervormingen die hij aanbood werden te licht bevonden. Als teken van goede wil steunen vrijwel alle politieke partijen in Griekenland het streven naar een akkoord. De geldschieters moeten dan bereid zijn de schuldenlast van Griekenland te verlagen.

Hollande (links) en Merkel.Beeld EPA

Maanden onderhandelen

Als de voorstellen van Tsipras serieus ogen, zullen de regeringsleiders de Eurogroep vragen de onderhandelingen erover te starten. Die gesprekken gaan echter maanden duren, een onhoudbare situatie met gesloten banken.

Om Griekenland financieel door de zomer te helpen, moeten de eurolanden voor het eind van de maand een klein hulpprogramma bieden van zeker 10 miljard. Ook daarover voorzien betrokkenen zware discussies. Wel gaan de leiders naar verwachting akkoord met humanitaire hulp (voedsel, medicijnen) voor Griekenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden