Tsipras: 'Ik geloof niet in de deal, maar voer hem wel uit'

Afgelopen zondagnacht was 'een slechte nacht voor Europa en voor Griekenland'. Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdagavond in een interview met de Griekse televisiezender ERT. 'Ik tekende een overeenkomst waar ik niet in geloof, maar ik wil de gemaakte afspraken wel doorvoeren. Daar neem ik de volle verantwoordelijkheid voor.'

Silke Spierings
Alexis Tsipras tijdens het interview. Beeld reuters
Alexis Tsipras tijdens het interview.Beeld reuters

Tsipras gaf toe dat het Griekse referendum, waarbij de bevolking tegen de Europese bezuinigingsplannen stemde, zijn onderhandelingspositie niet heeft verbeterd - zoals hij eerder beweerde. 'Daarover moet ik eerlijk zijn.' Gevraagd naar 'de coup', die volgens sommige Grieken werd gepleegd op de Griekse regering, antwoordde Tsipras dat hij zeker weet dat sommige mensen, in binnenland en buitenland, hem graag zien aftreden. Toch zal hij dat niet doen, verzekerde hij.

Tsipras sprak zich hard uit over de Europese leiders: 'Mijn onderhandelingspartners hebben Griekenland de volgende boodschap gegeven: verkiezingen doen er niet toe in landen die een steunprogramma volgen.' Hij stelde dat de geldschieters 'een wraakzuchtige houding aannamen na het referendum'. Enkele conservatieve Europese partijen hebben Griekenland slecht behandeld, aldus Tsipras. Tsipras wees daarbij nadrukkelijk op de European People's Party, de centrum-rechtse partij.

Meer Griekenland

Volgens nauw betrokkenen in Brussel zal nieuwe lening voor Griekenland uit het Europees noodfonds 40 tot 50 miljard euro bedragen.

Volgens een uitgelekt rapport van het IMF is de toch al slechte financiële situatie van Griekenland 'dramatisch verslechterd' door het sluiten van de banken de afgelopen weken.

De Griekse premier Alexis Tsipras zal waarschijnlijk morgenavond de samenstelling van zijn regering omgooien, voorspelt de minister van Economische Zaken George Stathakis.

Verdediging van het akkoord

De premier probeerde in het interview zijn keuze om het akkoord toch te ondertekenen, te verdedigen. Zo stelde hij dat hij een akkoord verkiest boven het vertrek van Griekenland uit de euro en zei hij dat het huidige akkoord milder is dan de eisen die aan de vorige Griekse regering werden voorgesteld.

Volgens Tsipras zal nog dit jaar verder worden gepraat over kwijtschelding van schulden en investeringen ter waarde van 35 miljard euro. De noodzaak van het financiële hulpprogramma maakt dat hij het akkoord ondertekende. Hij benadrukte dat hij nooit voorstander is geweest van een Grexit.

Tsipras zocht voor elke eis in het akkoord een rechtvaardiging: de verhoogde belastingen vindt hij niet logisch, toch heeft hij ze geaccepteerd omdat de deal over het algemeen goed is voor Griekenland.

De maatregel die een einde maakt aan vervroegde pensioenen is begrijpelijk, want 'op je vijftigste met pensioen gaan is niet van deze tijd'. De Grieken moeten de corruptie en belastingontwijking in het land gaan aanpakken. Tsipras deed ook een belofte: wanneer de Griekse economie weer gaat groeien, zal hij proberen de opbrengsten eerlijk over de bevolking verdelen.

Tsipras bleef in het interview herhalen dat het gesloten akkoord 'slecht en moeilijk' is. Een Grexit kan hij nog steeds niet volledig uitsluiten. 'Als Griekenland de euro verlaat is dat geen kwestie van toeval, maar het resultaat van een politieke beslissing uit bepaalde kringen.' Niet alle landen kregen kritiek van de premier: Tsipras zegt dat hij zich wel gesteund voelde door Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Cyprus.

Demonstratie in Athene. Beeld epa
Demonstratie in Athene.Beeld epa

Varoufakis

Gevraagd naar de rol van ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis, die het grootste deel van de onderhandelingen heeft meegemaakt, stelde Tsipras dat het 'niet aan Varoufakis' karakter te wijten was dat de onderhandelingen zo zijn gelopen'. Dat is een politiek besluit geweest, van bepaalde leiders. 'De anderen vielen Varoufakis aan omdat hij een betere econoom was. Maar als je een goede econoom bent, maakt dat je niet meteen ook een goede politicus.'

Tsipras gaf toe dat Varoufakis fouten heeft gemaakt, maar neemt daar als premier 'alle verantwoordelijkheid voor'.

Yanis Varoufakis Beeld afp
Yanis VaroufakisBeeld afp

Peiling

Ongeveer 51,5 procent van de Grieken is positief over de deal die de Griekse premier Alexis Tsipras sloot met de Europese geldschieters. Tenminste, dat is het resultaat van de peiling die peilingsbureau The Kapa Research dinsdag hield voor de Griekse krant To Vima. Ongeveer 70 procent van de ondervraagden zegt dat er geen alternatief is voor de gesloten deal en dat het Griekse parlement het akkoord moet ratificeren.

De Griekse regering heeft dinsdagmiddag wetswijzigingen ingediend die de eisen van de geldschieters doorvoeren. Op woensdag zal het parlement stemmen over deze voorstellen. Alleen wanneer die worden goedgekeurd kunnen de onderhandelingen over een nieuw hulpprogramma voor Griekenland starten. 149 van de 300 parlementariërs zijn van Tsipras' partij Syriza, al is het niet duidelijk hoeveel daarvan nog loyaal zijn aan hem: dertig parlementariërs van Syriza zouden de premier niet meer steunen. De steun van de kleine coalitiepartner de Onafhankelijke Grieken (13 zetels) aan de regering lijkt ook voorbij.

Toch voorspelt de Griekse krant To Vima een meerderheid voor de voorstellen, dankzij de centrumrechtse oppositiepartijen. Met steun van drie oppositiepartijen die samen goed zouden zijn voor 106 van de 300 zetels kan Tsipras toch aan zijn meerderheid komen. Ondanks de hevige kritiek die Tsipras krijgt te verduren binnen zijn linkse partij Syriza is het Griekse volk nog aardig tevreden: bijna 60 procent van de respondenten is positief over hun leider.

Alexis Tsipras. Beeld anp
Alexis Tsipras.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden