Tsipras hoopt op ontspannen gesprek met Merkel

De Griekse premier Alexis Tsipras is vanmiddag op bezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Tsipras zei tegen Griekse media dat de twee leiders eindelijk ontspannen kunnen praten en niet onder druk staan van allerlei onderhandelingen.

Redactie
De Griekse president Alexis Tsipras (M) en bondskanselier Merkel (R) Beeld afp
De Griekse president Alexis Tsipras (M) en bondskanselier Merkel (R)Beeld afp

Tsipras heeft lang gewacht met 'het ontspannen gesprek' met de voornaamste geldschieter van zijn land. Hij werd 26 januari premier dankzij de verkiezingsoverwinning van zijn linkse partijencoalitie Syriza. Hij ging destijds snel naar Europese hoofdsteden, maar liet Berlijn links liggen.

De winst van Syriza was vooral te danken aan de belofte op te houden met bezuinigen en te breken met het beleid dat de geldschieters voorschreven. Maar die eisen dat de nieuwe regering in Athene blijft hervormen. Tsipras gaat Merkel daarom uiteenzetten hoe hij aan die eis wil voldoen.

Merkel wil van Tsipras persoonlijk horen wat de hervormingsplannen die hij aan de Eurogroep heeft voorgelegd, inhouden. Dat zei haar woordvoerder vooruitkijkend op het gesprek. 'Natuurlijk is het interessant voor de bondskanselier om van de premier zelf te horen wat zijn ideeën zijn.'

De woorvoerder bevestigde daarnaast dat Merkel een brief heeft ontvangen van Tsipras, maar hij weigerde in te gaan op de inhoud van die brief.

Meer over de crisis in Griekenland

Vorige week werden de eerste, pijnloze maatregelen die Griekenland voorstelde door de EU-leiders weggewuifd als ontoereikend.

Volgens de Frankfurter Algemeine Zeitung heeft Griekenland nog twee weken om bankroet van het land te voorkomen.

Tijd dringt voor Griekenland

Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zit Tsipras' regering over twee weken zonder geld. Sommige EU-leiders benadrukten vorige week dat als de Griekse premier deze week niets levert, de leiders van de eurolanden op korte termijn bijeenkomen om over het eurolidmaatschap van Griekenland te praten. 'Dat wordt een riskante bijeenkomst', zei één van hen. Een failliet land zal de eurozone moeten verlaten. De scenario's voor zo'n Grexit liggen klaar.

Hij had in de marge van de Europese top in Brussel in de nacht van donderdag op vrijdag al een ernstig gesprek met Merkel. De twee regeringsleiders leken, net zoals eerder hun ministers van Financiën, de laatste tijd steeds heviger ruzie te krijgen. Het zou de bedoeling zijn vandaag de schade te herstellen.

Athene had daarvoor de minister van Buitenlandse Zaken, Nikos Kotzias, alvast vooruit gestuurd. Hij sprak zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier gisteravond. Steinmeier zei 'dat we niet mogen toelaten dat problemen die we gezamenlijk in Europa moeten oplossen, het fundament van de Duits-Griekse betrekkingen ondermijnen'. Tsipras wordt om 17.00 uur bij Merkel verwacht. Rond 18.15 staat een persconferentie op het programma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden