Tsipras: belangrijkste doel bereikt, oude plannen van tafel

Griekenland heeft met het gisteren in Brussel gesloten akkoord 'een slag gewonnen, maar nog niet de oorlog'. Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras vandaag in Athene. Volgens hem is het belangrijkste doel behaald in de afspraken die het land gisteravond maakte met de Europese Unie. Wel liggen er nog moeilijkheden in het verschiet.

Premier Tsipras (rechts) en zijn minister van Financiën Varoufakis.Beeld ap

De nieuwe regering in Athene legt zich volgens het gisteren gesloten akkoord vast op strikte hervormings- en begrotingsdiscipline in ruil waarvoor de eurolanden en het IMF de bestaande noodkredieten met vier maanden verlengen.

Tsipras zei vandaag op de Griekse televisie dat de eerdere bezuinigingsafspraken met de Europese Unie door de nieuwe akkoorden wat hem betreft niet meer geldig zijn. Het land heeft een belangrijke en beslissende stap gezet op weg naar een koersverandering in de eurozone, volgens Tsipras.

Lees ook: Tsipras gaat door het stof

Het mag dan gepresenteerd worden als overwinning, de Griekse regering gaat door het stof in het gisteren gesloten akkoord, schrijft onze correspondent in Brussel Marc Peeperkorn. Ze verlengen het financiële hulpprogramma van hun voorgangers, terwijl ze tijdens de verkiezingscampagne hadden beloofd deze 'gifpil' nooit meer te slikken.

Na bijna vier uur onderhandelen slaagde Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem de hoofdrolspelers - onder wie de Duitse minister Schäuble, premier Tsipras, ECB-voorzitter Draghi en IMF-voorzitter Lagarde - op één lijn te krijgen. De Griekse flamboyante minister van Financiën Varoufakis was nauwelijks bij deze bilaterale gesprekken aanwezig, een keuze die volgens betrokkenen het akkoord mogelijk maakte. De inhoud ervan werd vervolgens in anderhalf uur door alle financiën-ministers goedgekeurd.

Volgens het akkoord moet de Griekse regering het financiële hulpprogramma van de vorige regering verlengen, terwijl Tsipras en Varoufakis tijdens de verkiezingscampagne hadden beloofd deze 'gifpil' nooit meer te slikken. Ook accepteren ze dat de door hen verafschuwde Trojka - de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF - voorlopig in Griekenland aanwezig blijven.

Alexis the great, graffiti naar de voornaam van premier Tsipras, in Athene.Beeld ap

Concessies

Onder druk van Schäuble moest Athene gisteren nog een aantal concessies doen. Tsipras beloofde de begroting dit jaar niet te laten ontsporen en geplande maatregelen als verhoging van het minimumloon en de pensioenen moeten van een afdoende dekking zijn voorzien, in overleg met de Trojka vast te stellen.

Uiterlijk maandag moet Varoufakis een lijst met hervormingsplannen in Brussel indienen. Pas als die worden goedgekeurd door de Trojka, starten de eurolanden de nationale parlementaire goedkeuringsprocedures voor de kredietverlenging. Over gedeeltelijke kwijtschelding van de EU/IMF-leningen (240 miljard euro) wordt in het akkoord niet gesproken. De Griekse regering mag mogelijk wel dit jaar iets meer uitgeven dan gepland, afhankelijk van de economische ontwikkeling in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden