Trutten

Het woord kenden we niet als werkwoord. Een lezeres uit Borken in Duitsland reageert op een aflevering van de Volkskeuken over gladde soep en linzensoep....

Wouter Klootwijk

De brief uit Duitsland, gaat verder: 'Het klaarmaken. Een rijke bouillon van lam of kip. Rode, zogenoemde splitlinzen. Geraspte wortel. Komoen (komijn) en wel de hele zaadjes. Knoflook. Sjalot. Zout en peper.' Dan laat schrijfster ons aan ons lot over. Ze slaat handelingen over en zegt alleen: 'Als de boel aan de kook is, zachtjes laten trutten, je merkt wel als het gaar is.'

Waarschijnlijk moet de sjalot klein gesneden worden en de knoflook geplet. En we durven er een lief ding om te verwedden dat niemand, als de soep klaar is, kan proeven dat sjalotten zijn gebruikt in plaats van uien. Sjalotten zijn duurder en men denkt dat ze aromatische zijn dan uien. Als dat al zo is, blijft van dat verschil met gewone uien niets over in een goed doortrut soepje.

Onze vaste briefschrijfster uit Oost-Souburg schrijft dat we haar niet hoeven vertellen welk gereedschap ze moet kopen (ze miste een steeksleutel, wij raadden aan een Duitse of Zweedse steeksleutel te kopen) en dat veertig jaar geleden in Rusland heel goede schroevendraaiers werden gemaakt en ze vraagt of een Noord-Hollandse Blauwe hetzelfde is als een Mechelse Koekoek. Want de Blauwe lijkt op de Koekoek.

De Noord-Hollandse Blauwe is een officieel erkend kippenras. Grote smakelijke vlezige kippen die nog maar zelden te koop zijn omdat de waterkippenindustrie samen met de supermarkten de markt en de goede smaak grondig verknoeid hebben. Dat de Noord-Hollandse Blauwe met de Mechelse Koekoek verward wordt, is niet zo gek. De Blauwe komt voort uit een kruising waaraan de Koekoek meedeed.

Wie zo'n prachtkip van een boerenerf weet te bemachtigen, is de koning te rijk. Doe hem in de grootste pan in huis. Voeg wat zout toe, grof gesneden ui, hele of halve tomaten en geurkruiden die tegen de stoverij opgewassen zijn. Stoof de kip en eet hem op.

Alles wat overblijft terug in de pan en met wat water op laag vuur nog uren laten trutten. De inhoud van de pan zeven en de bouillon voor de linzensoep gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden