Nieuws Verenigde Staten

Trumps zoon overladen met kritiek na onthullen naam mogelijke klokkenluider

De oudste zoon van president Trump krijgt zware kritiek te verduren, omdat hij de naam heeft genoemd van de mogelijke klokkenluider in de Oekraïne-affaire. Het Witte Huis ontkende direct dat er sprake was geweest van coördinatie tussen de president en zijn zoon.

Donald Trump jr. tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Florida. Beeld AP

Trump jr. kwam woensdag in actie op Twitter nadat de president de afgelopen dagen de klokkenluider, een CIA-medewerker die anoniem wil blijven, voor de zoveelste keer had opgeroepen naar voren te treden. Ook deed de president een beroep op de media om de naam van de CIA’er, die al weken rondzingt in Washington, te publiceren.

De melding door de klokkenluider van Trumps omstreden telefoontje met de Oekraïense president Zelenski, leidde tot het impeachment-onderzoek tegen de president. Trumps zoon vermeldde de naam in een tweet, waarin hij verwees naar een artikel van de rechtse nieuwssite Breitbart over de mogelijke klokkenluider. Vorige week publiceerde een onderzoekssite, onderdeel van de gerespecteerde nieuwssite Real Clear Politics, als eerste de naam van de man.  

Andere media volgden echter niet omdat zij zijn veiligheid niet in gevaar willen brengen en zijn wens willen respecteren om anoniem te blijven. Ook is er de vrees voor juridische procedures omdat klokkenluiders worden beschermd door de wet.

Trump jr. kwam direct onder vuur te liggen. ‘Mensen die de naam van de klokkenluider tweeten, moeten zich schamen’, twitterde Neera Tanden, voormalig adviseur van Hillary Clinton. ‘Trump heeft ervoor gezorgd dat zijn zoon de identiteit van de klokkenluider op straat gooit’, aldus Joe Lockhart, oud-woordvoerder van president Bill Clinton. ‘Schokkend’, noemde oud-ambassadeur in Moskou Michael McFaul de tweet van Trumps zoon. ‘Ze geven niets om de wet, de regels en de normen.’

Advocaten boos

De advocaten van de klokkenluider reageerden in een verklaring ook boos op de actie van Trump jr. ‘Het bekendmaken van de vermoedelijke naam van de klokkenluider zal zijn veiligheid en die van zijn familie in groot gevaar brengen’, benadrukte raadsman Mark Zaid. ‘Het ondermijnt de integriteit van het klokkenluiderssysteem en zal toekomstige klokkenluiders afschrikken.’ 

Trump jr. begrijpt de woede niet en ontkent het onthullen van de naam gecoördineerd te hebben met de president. ‘Het is gewoon niet gebeurd’, aldus Trumps zoon. Tot voor kort was alleen bekend dat de klokkenluider een CIA’er was die in 2017 tijdelijk werkte in het Witte Huis. Daarna zou hij weer zijn teruggekeerd naar het CIA-hoofdkwartier in Langley. Mede door deze details, die naar buiten werden gebracht door The New York Times, begonnen de media maar ook de Republikeinen en Trump-aanhangers te onderzoeken wie het kon zijn.

Al gauw kwamen velen uit op de man wiens naam nu rondzingt in politiek Washington. Toen Real Clear Investigations – dat wordt geleid door Tom Kuntz die 28 jaar voor The New York Times werkte – vorige week een verhaal over hem publiceerde, volgden de andere media echter niet. Hierop kondigde de Republikeinse senator Rand Paul deze week aan dat hij mogelijk de naam zou gaan noemen. 

De Republikeinse senator Rand Paul, die zegt te weten wie de klokkenluider is, dreigde maandag zijn identiteit bekend te maken. Beeld AP

‘Doe je werk’

Net als Trump vindt Paul dat de president het recht heeft om te weten wie hem beschuldigt van praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. ‘Doe je werk en druk zijn naam af’, aldus Paul maandag tijdens een verkiezingsbijeenkomt met Trump richting de media. Zijn Democratische collega Dianne Feinstein riep hem op hiervan af te zien. ‘Dit moet stoppen’, aldus Feinstein over de Republikeinse jacht op de klokkenluider.

Volgens Real Clear Investigations verliet de CIA’er medio 2017 het Witte Huis. Trump was net een paar maanden president en het Witte Huis werd toen geplaagd door allerlei lekken in de media. De CIA’er zou hierbij betrokken zijn geweest, aldus een voormalig medewerker van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis tegen de onderzoekssite.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden