Trumps vorige politieke avontuur en de zinloosheid van peilingen

Het is niet de eerste keer dat Donald Trump meedoet aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Oud-correspondent Bert Lanting zag Trump met de Reform Party een soort Obamacare avant la lettre voorstellen (en een oud-kandidaat in een poging een pannenkoek te vangen van een podium af vallen). U leest dat en meer in de USA16-nieuwsbrief.

Stan Putman
Een groot bord met het hoofd van Donald Trump in een tuin in Des Moines. Beeld getty
Een groot bord met het hoofd van Donald Trump in een tuin in Des Moines.Beeld getty

HET GESPREK VAN DE WEEK

Trump en Ryan om de tafel

Een groot deel van de Republikeinse partijprominenten die tijdens de voorverkiezingen hun neus ophaalden voor Donald Trump hebben inmiddels hun toon gematigd en zich neergelegd bij Trumps kandidatuur, want alles is beter dan Hillary Clinton. Dit geldt echter niet voor de belangrijkste van de criticasters, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan. Ook na een gesprek met Trump donderdag wil hij de kandidaat nog niet steunen.

Ryan heeft zich gedurende de campagne een aantal keer uitgelaten over de acties van Donald Trump. Zo wilde Trump de steun die hij kreeg van Ku Klux Clan-leider David Duke niet afwijzen. Ryan stelde echter dat de kandidaat 'een organisatie die gestoeld is op vooroordelen moet afkeuren.' Toen Trump aankondigde dat moslims wat hem betreft niet welkom zijn in de VS, liet Ryan weten dat dat geen conservatisme is. 'Een aantal van onze belangrijkste bondgenoten in de strijd tegen de radicale islam zijn moslimlanden.'

Waar Trump normaliter zijn schouders ophaalt voor kritiek uit zijn eigen partij, is Ryan voor hem een factor waarmee hij rekening moet houden. Want iedere maatregel die president Trump straks wil doorvoeren, moet in Ryans Huis van Afgevaardigden worden aangenomen. Op zijn beurt is het voor Ryan lastig om Trump geheel af te schrijven, omdat hij wel de genomineerde is van zijn partij en hij een Clintonpresidentschap nog minder ziet zitten.

Na het gesprek verklaarden Trump en Ryan dat zij 'eerlijk zijn over hun verschil van mening' en gezamenlijk zullen optrekken tegen Hillary Clinton. Ze zullen verdere discussies voeren om nader tot elkaar te komen, en 'vertrouwen erop dat er een grote kans is om onze partij te verenigen en in de herfst te winnen.'

We praten u elke zondag bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Een Trump-aanhanger in Californië spreekt zich uit vóór een muur tussen de VS en Mexico. Beeld getty
Een Trump-aanhanger in Californië spreekt zich uit vóór een muur tussen de VS en Mexico.Beeld getty

WAAROM NOG NIET TE PEILEN IS WIE PRESIDENT WORDT

Een uitleg in acht tweets van cijferkoning Nate Silver

Met de (zo goed als) gelopen race van de voorverkiezingen, beginnen opiniepeilers alvast te speculeren over de uitslag van de verkiezingen in mei. En dat is, 'for f--ck sake', veel te vroeg, meent de invloedrijke opiniepeiler Nate Silver. Silver is de man achter statistiekwebsite FiveThirtyEight en wist tijdens de herverkiezingen van Obama voor elke staat de uitkomst correct te voorspellen. Hij weet dus waar hij het over heeft. In een reeks van acht tweets zet hij de zinloosheid van peilingen in dit stadium van de race uiteen.

1. For f--ck's sake, America. You're going to make go on a rant about general election polls -- in May?
2. The data is consistent with Clinton having a ~6% nat'l lead over Trump. It's early. Trump could win. Also, he could lose in a landslide.
3. State polls are broadly consistent with that ~6% Clinton lead + noise + house effects. Not nearly enough data to say more than that.
4. Possible there are effects from Trump wrapping up his nomination while Clinton still competes against Sanders. We'll know more in June.
5. Watch whether polls are likely or registered voters. Usually GOP gains a point or two with likelies. Possible Trump will be an exception.
6. The election will go through a lot of twists and turns, and polls are noisy. Don't sweat individual polls or short-term fluctuations.
7. Looking at Electoral College is great once you have rich data - multiple recent polls of each state. We won't have that for a few months.
8. It's usually not worth it to diagnose why an individual poll deviates from the consensus. Think 'macro' not micro-look for robust trends.

Hillary Clinton op campagne in Indianapolis. Beeld getty
Hillary Clinton op campagne in Indianapolis.Beeld getty

TRUMPS VORIGE POLITIEKE AVONTUUR

Oud-correspondent Bert Lanting blikt terug

Er zullen wel eens momenten zijn dat de Republikeinen met weemoed terugdenken aan de tijd dat Donald Trump overwoog als kandidaat van de Reform Party op te stomen naar het Witte Huis. Dat was in 2000, toen Trump nog door de kranten een 'playboy' werd genoemd.

De vastgoedmagnaat onderscheidde zich toen van de Republikeinen met voorstellen voor een ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen, iets wat president Obama later realiseerde, maar waar Trump nu tegen is.

Eerlijk gezegd kan ik me Trump nauwelijks herinneren uit die tijd, afgezien van de zin 'You're fired', waarmee hij iedere aflevering van The Apprentice afsloot. Veel helderder staat mij een 'pancake flipping'-wedstrijd in New Hampshire voor de geest waaraan de Republikeinse kandidaten moesten meedoen. Eén van hen, de conservatieve kandidaat Gary Bauer, gooide de pannenkoek zo hoog op dat hij bij een poging die te vangen van het podium viel. Dat was het laatste wat we van Bauer hebben gehoord, want Amerikanen houden niet van verliezers.

Trump had toen het omgekeerde. Zijn campagne voor het Witte Huis kwam niet van de grond doordat er binnen de Reform Party, die een alternatief moest bieden voor de Republikeinen en de Democraten, een fikse ruzie was uitgebroken.

'The Donald' was toen al miljardair, maar hij had geen zin honderd miljoen dollar (tegenwoordig een schijntje) uit te geven als hij geen kans had om te winnen. Veel meer dan nul procent haalde hij niet in de opiniepeilingen. Dus bedankte hij voor de Reform Party.

Nu is Trump slim geweest en heeft hij de Republikeinse partij gekozen als vehikel om in het Witte Huis te komen. Of hij het haalt, is nog de vraag, maar zeker is dat de Grand Old Party het niet zal overleven.

Maar de 'pancake flipping'-wedstrijd is al voorbij, zodat er weinig kans is dat Trump achter het gordijn verdwijnt en we nooit meer van hem horen.

Trump in 2000 toen hij met de Reform Party mee wilde doen aan de presidentsverkiezingen. Beeld ap
Trump in 2000 toen hij met de Reform Party mee wilde doen aan de presidentsverkiezingen.Beeld ap

WAT WE ELDERS LAZEN, ZAGEN EN HOORDEN

Trumps toneelstukje

In een poging tot wederhoor over Trumps stukgelopen eerste huwelijk, belde People Magazinejournalist Sue Carswell in 1991 met 'John Miller', Trumps zogenaamde publicist die wel héél erg klonk als Donald Trump en zelfs voor de vastgoedmagnaat wist te denken. Het was een trucje dat de miljardair wel vaker deed: zich uitgeven als woordvoerder om over zichzelf te kunnen praten. De Washington Post publiceerde de absurde opname waarin je Trump in de derde persoon over zichzelf hoort praten: 'Het is een goede man, en hij zal niemand kwetsen... Hij zorgde goed voor zijn vrouw... en hij zal Marla (zijn nieuwe vriendin, red.) ook goed behandelen.' Beluister het toneelstukje van Trump hier.

Donald Trump-aanhangers in Georgia. Beeld getty
Donald Trump-aanhangers in Georgia.Beeld getty

Een pessimistische Jeb Bush

In NRC stond zaterdag een boeiend interview met oud-presidentskandidaat Jeb Bush. De telg uit de Bush-dynastie leek nog een jaar geleden de gedoodverfde presidentskandidaat voor de Republikeinen, totdat Trump de race in stapte. Bush blikt terug en is pessimistisch: 'Wij zijn niet langer de partij die voor principes staat, of voor hervormingen pleit. Dat is gevaarlijk'.

Jeb Bush, een paar dagen voordat hij de handdoek in de ring gooide. Beeld getty
Jeb Bush, een paar dagen voordat hij de handdoek in de ring gooide.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden