'Trumps voormalige veiligheidsadviseur sprak met Turkije over uitlevering Gülen'

Michael Flynn, de inmiddels ontslagen nationale veiligheidsadviseur van president Trump, heeft tijdens de verkiezingscampagne met Turkse vertegenwoordigers overlegd over de mogelijkheid de islamitische prediker Fethullah Gülen, buiten de normale uitleveringsprocedure om, uit de VS naar Turkije te krijgen. Dat heeft voormalige CIA-chef James Woolsey tegen de Wall Street Journal gezegd.

Flynn moest in februari aftreden nadat gebleken was dat hij gelogen had over zijn contacten met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in Washington. Beeld ap
Flynn moest in februari aftreden nadat gebleken was dat hij gelogen had over zijn contacten met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in Washington.Beeld ap

De Turkse regering is erop gebrand Gülen, die sinds 1999 als balling in de VS woont, voor de rechter in Turkije te brengen op beschuldiging van het organiseren van de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli. Volgens Woolsey was hij aanwezig bij het gesprek van Flynn met de schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Het vond vorig jaar september plaats in een hotel in New York. Flynn was toen adviseur van Trumps campagne.

Tijdens het gesprek werd er volgens Woolsey 'serieus' gesproken over mogelijkheden om Gülen uit de VS naar Turkije te krijgen. 'Het was een soort brainstormen. Maar het was wel brainstormen over een heel serieuze zaak die duidelijk een schending van de wet zou vormen.'

Flynn sprak de lezing die Woolsey van het gesprek gaf via een woordvoerder tegen. 'Op geen enkel moment heeft generaal Flynn illegale acties, onwettige verwijdering of dergelijke activiteiten besproken', zei een woordvoerder van zijn adviesfirma Flynn Intel Group.

Lobbyist

Wel is bekend dat Flynn destijds als lobbyist was ingehuurd door Inovo BV, een Nederlands bedrijf van de Turkse zakenman Kamil Ekim Alptekin, die nauwe banden onderhoudt met de regering-Erdogan. Vorig jaar november pleitte hij in een opiniestuk voor The Hill, een blad dat veel gelezen wordt in politiek Washington, voor de uitlevering van Gülen. Hij omschreef Gülen als een 'radicale islamist'. 'Hij heeft openlijk opgeschept over zijn 'soldaten' die wachten op zijn bevelen om alles te doen wat hij hen beveelt', schreef Flynn. 'Gülens mondiale netwerk draagt alle kenmerken van een gevaarlijk ondergronds terroristisch netwerk. In de ogen van Turkije bieden de VS onderdak aan 'de Osama bin Laden van Turkije'. Wij zouden hem geen toevlucht moeten bieden. Het is van belang dat we niet vergeten wie onze echte vrienden zijn.'

Flynn moest in februari aftreden nadat gebleken was dat hij gelogen had over zijn contacten met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in Washington. Daarin had hij Kisljak de indruk gegeven dat Trump na zijn aantreden een deel van de door Obama afgekondigde sancties tegen Rusland zou intrekken. Op dat moment had hij als gewoon burger nog niet het recht namens de overheid diplomatie te bedrijven.

Dit zijn de leden van team-Trump die spraken met de Russische diplomaat Kisljak
Meerdere leden van het team van president Trump zijn in de problemen gekomen door de gesprekken die zij voerden met Sergej Kisljak. Welke leden van Team Trump spraken allemaal met deze Russische diplomaat?

Het gevecht van de president tegen Amerika's 'schaduwstaat'
Met het lekken van gevoelige informatie naar de pers gingen de inlichtingendiensten deze week vol in de aanval tegen Trump. Wat kan de Amerikaanse president beginnen tegen zijn eigen spionnen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden