Trumps voordeel: ook Hillary Clinton wordt breed gehaat

Hoe zal de strijd tussen Trump en Clinton, op wie hij 10 procentpunten achterstaat, verlopen? Trump is al begonnen te draaien.

Beeld afp

De Donald Trump van de komende maanden zal een andere Donald Trump zijn dan die van de afgelopen maanden. Dat bleek donderdag al, twee dagen na zijn beslissende overwinning in Indiana, toen hij een foto van zichzelf achter een bord taco's rondtwitterde, ter gelegenheid van de (vooral in Amerika gevierde) Mexicaanse feestdag Cinco de Mayo, in een kennelijke poging de miljoenen Spaanssprekende Amerikanen voor zich te winnen die hij in zijn campagne beledigd heeft. 'Ik houd van latino's!', schreef hij. Eerder noemde hij die moordenaars en verkrachters.

Het toont aan dat Trump zal gaan draaien, in de aanloop naar de algemene verkiezingen in november. Een andere draai was zo mogelijk nog significanter: hij kondigde aan ook geld bij derden te gaan inzamelen. Daarmee verliest hij een deel van zijn aantrekkingskracht, zijn onafhankelijkheid. Want geld = invloed in Amerika: dat heeft hij zelf erkend, hij deed er als zakenman zelf aan mee. Die gekochte invloed is volgens Trump een van de oorzaken waarom er zo veel mis is in het land. Kennelijk schat hij de schade van zijn knieval lager in dan de voordelen van meer financiële armslag.

Hij moet iets. Hillary Clinton, de hoogstwaarschijnlijke Democratische kandidaat, staat volgens de peilingen deze week rond 10 procentpunten voor op Trump. Het is nog vroeg, maar dat is de achterstand die hij ongedaan moet zien te maken.

Daarbij heeft hij de demografie tegen zich. Het groeiende aandeel van zwarten en vooral latino's in de Amerikaanse bevolking, die voor het merendeel Democratisch stemmen, zet de Republikeinen hoe dan ook al op achterstand. Trumps racistische uitspraken hebben daar weinig verbetering in gebracht.

Aan de andere kant: deze campagne is onvoorspelbaar gebleken, en veel zekerheden staan op losse schroeven. Niet alleen Trump, maar ook Clinton wordt breed gehaat (53 procent van de kiezers vindt Trump zeer onaangenaam, 37 procent vindt dat van Clinton), en in een felle campagne kan die haat nog oplopen. Ook is de vraag wat de onafhankelijken gaan doen die in de voorverkiezingen op Bernie Sanders hebben gestemd. Zijn protectionistische agenda heeft overeenkomsten met die van Donald Trump; er zullen Sanders-stemmers naar Trump overstappen. Vooral traditioneel Democratische staten als Pennsylvania en Wisconsin met oude fabriekssteden, in de zogeheten gordel van roest, vormen een potentieel doelwit voor Trump.

Ze wonen in Clinton, ze stemmen Trump

In het stadje Clinton (Maryland) kiest de Afrikaans-Amerikaanse meerderheid voor de gelijknamige presidents kandidaat. De anderen stemmen Trump. Wat drijft hen?

Ook spelen de media een rol. In een cynisch stuk schrijft de website Vox dat de behoefte aan een spannende strijd (goed voor de kijkcijfers) Trump in de kaart zal spelen. Er zal een neiging zijn hem te 'normaliseren', om de strijd zo evenwichtig mogelijk te maken.

Toch heeft Clinton de betere uitgangspositie. De Republikeinse tegenstrevers van Trump hebben zijn racisme nooit hard durven bestrijden, omdat ze die kiezers niet wilden wegjagen; toen Jeb Bush het wel deed, tekende hij zijn doodvonnis. Clinton hoeft daarentegen geen rekening te houden met gevoeligheden van de achterban en kan Trump hard aanvallen op al zijn extreem-rechtse uitspraken de afgelopen maanden. In de eerste genadeloze spotjes deze week is die tactiek al te zien. Trump moet heel veel taco's eten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden