Trumps veiligheidsadviseur legt schuld Wannacry-aanval bij Noord-Korea, maar toont geen bewijs

Er is volgens het Witte Huis geen twijfel over mogelijk: Noord-Korea zat achter de grootschalige WannaCry-besmetting van eerder dit jaar. De veiligheidsadviseur van Trump is hiermee naar buiten gekomen.

Veiligheidsadviseur Tom BossertBeeld ap

In een opiniestuk in The Wall Street Journal is Thomas Bossert er heel duidelijk over: Noord-Korea is verantwoordelijk voor de wereldwijde uitbraak van de ransomware WannaCry. Volgens de veiligheidsadviseur van Trump bestaat hiervoor hard bewijs, al heeft hij dit bewijs niet naar buiten gebracht.

De beschuldiging komt overigens niet uit de lucht vallen: al vrij snel na de uitbraak in mei werd het aan Noord-Korea gelinkte hackcollectief Lazarus verantwoordelijk gehouden voor de fabricage van de ransomware. Onderdelen van de code die in WannaCry werden gebruikt, waren namelijk afkomstig uit software die eerder door Lazarus was geschreven. De groep genoot tot dan vooral bekendheid vanwege de hack in 2014 van Sony Pictures. Hierna wezen ook al Britse en Amerikaanse geheime diensten richting Pyongyang.

WannaCry veroorzaakte in mei van dit jaar voor de nodige paniek. In meer dan 150 landen werden meer dan 230.000 computers besmet. In eerste instantie leek het op een 'gewone' ransomware-aanval waarbij slachtoffers losgeld in bitcoins moesten betalen. Maar al snel suggereerden experts dat er vermoedelijk meer achter zat: juist die losgeld-module zat knullig in elkaar. Vermoedelijk was het vragen van losgeld alleen maar een poging om verwarring te zaaien. Wat het daadwerkelijke motief ook was; WannaCry leidde tot chaos. Zo werden in Groot-Brittannië diverse ziekenhuizen lamgelegd.

Bossert heeft het dan ook over chaos die verder gaat dan puur economische schade: er stonden mensenlevens op het spel. Pikant genoeg kon WannaCry juist ontstaan door indirecte hulp van de Amerikaanse dienst NSA. Onderdeel van de goed gevulde gereedschapskist aan cyberwapens van deze NSA was ook een lek in Windows. Pijnlijk genoeg werd de NSA vorig jaar gehackt, waarbij dit wapenarsenaal werd buitgemaakt.

Overigens is de rol van overheden bij grote virusuitbraken zeker niet beperkt tot Noord-Korea. Zo worden de Amerikanen hardnekkig in verband gebracht bij het Stuxnet-virus, dat in 2010 voor veel slachtoffers zorgde. Het zeer geavanceerde virus werd ontworpen om centrifuges in een Iraanse kerncentrale op hol te brengen en uit te schakelen.

Alhoewel Bossert hint op maatregelen richting Noord-Korea is het nog onduidelijk wat deze dan precies inhouden. Naar verwachting komt de regering Trump later vandaag nog met een officiële verklaring.


Wat maakt WannaCry zo bijzonder?

Dit is de vrouw die waakt over onze digitale veiligheid
Als er iemand in Nederland is die over de nationale digitale veiligheid waakt, is het Patricia Zorko, directeur Cybersecurity. Er is werk aan de winkel: de Nederlandse overheid zit vol met goede bedoelingen, maar geeft domweg veel te weinig geld uit aan cyberveiligheid: 'WannaCry laat zien dat investeringen nodig blijven.' (+)

Zeven vragen over WannaCry
Nog nooit verspreidde ransomware zich zo snel over de wereld als WannaCry. Wat maakt WannaCry zo bijzonder? En wat kunt u ertegen doen? Zeven vragen over WannaCry.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden