nieuws jaarlijkse troonrede

Trumps troonrede gaat definitief niet door; Nancy Pelosi bezorgt de president een gevoelige nederlaag

President Trump heeft een opmerkelijke nederlaag geleden nu zijn State of the Union-toespraak niet doorgaat. Na een week ruziën met de Democratische leider Nancy Pelosi besloot hij de handdoek in de ring te gooien en de jaarlijkse troonrede uit te stellen totdat de sluiting van de overheid voorbij is. 

Midden in de shutdown voerden Huis-voorzitter Pelosi en president Trump een discussie over het wel of niet doorgaan van de State of the Union. Beeld AFP

Het uitstel is ongekend; het komt nauwelijks voor dat Amerikaanse presidenten hun troonrede niet kunnen houden. Trump zou de State of the Union volgende week uitspreken in het Huis van Afgevaardigden voor beide huizen van het parlement.

Met het uitstel trekt Pelosi, voorzitter van het Huis en Trumps belangrijkste Democratische tegenstander, aan het langste eind in een hoogoplopende strijd. Pelosi had de president vorige week gevraagd de State of the Union uit te stellen tot de shutdown voorbij was.

Volgens haar kon de veiligheid in het Huis niet gegarandeerd worden, omdat belangrijke overheidsdiensten gesloten zijn. Deze ‘bemoeienis’ met Trumps jaarlijkse parlementaire hoogtepunt viel echter niet in goede aarde in het Witte Huis. De president peinsde er niet over toe te geven en de troonrede uit te stellen.

President Trump vergaderde woensdag in het Witte Huis met conservatieve leiders. Tegelijk liet Pelosi weten dat hij niet welkom was in het Huis van Afgevaardigden om volgende week zijn troonrede te houden. Beeld AFP

Trump niet welkom

Trump sloeg terug door vorige week niet toe te staan dat Pelosi, met wie hij ook een strijd voert over de bouw van de muur aan de grens met Mexico, in een militair vliegtuig Afghanistan bezocht. De ruzie escaleerde woensdag nog verder. De president liet Pelosi weten dat hij toch zou verschijnen op Capitol Hill om zijn plannen voor het jaar toe te lichten. Zij meldde Trump dat het Huis, waar de Democraten sinds januari een meerderheid hebben, geen resolutie zou aannemen waarin wordt toegestaan dat de president zijn troonrede houdt.

Zo’n resolutie van het parlement is elk jaar een formaliteit. Maar het werd nu handig door Pelosi gebruikt om Trump een hak te zetten. In feite trok de Democraat haar uitnodiging aan Trump van begin januari in om de rede te houden. Knarsetandend gooide de president later op de dag de handdoek in de ring.

Het is voor zover bekend nog niet eerder gebeurd dat een parlementaire uitnodiging aan de president om de State of the Union te houden weer wordt ingetrokken. Beeld AP

Flink frustreren

‘Dit is haar voorrecht’, liet de president op Twitter weten. Trump zei ook dat hij afzag van het houden van de rede op een andere locatie, een optie die het Witte Huis serieus overwoog. Het Huis was de enige juiste plek. ‘Ik kijk ernaar uit om een grootse State of the Union in de nabije toekomst uit te spreken’, aldus de president.

Opvallend was dat Trump in de tweet niet fel uithaalde naar Pelosi, de vrouw die heeft bewezen dat zij zijn resterende twee jaar in het Witte Huis flink kan frustreren. Eerder op de dag had hij het afzeggen van de toespraak nog een ‘schande’ en een ‘grote smet’ genoemd. De president beseft terdege dat hij de steun van Pelosi nodig zal hebben om uit de impasse over de shutdown te komen.

Die ging donderdag de 33ste dag in, de langste in de geschiedenis. Na het Huis stemt ook de Senaat deze week over voorstellen om de overheidssluiting snel te beëindigen. Maar omdat zowel Democraten als Republikeinen in de Senaat niet beschikken over de vereiste zestig stemmen, zullen ook deze pogingen waarschijnlijk op niets uitlopen.

‘Alsjeblieft, accepteer’

Pelosi besloot na de State of the Union-nederlaag van Trump niet nog meer zout in de wond te strooien. Maar zij blijft weigeren om de president de helpende hand te bieden. Zij riep Trump op snel een Democratisch voorstel te steunen, dat al door het Huis is aangenomen, om de overheid weer open te gooien. De Senaat zou zich donderdag erover buigen.

‘Alsjeblieft, accepteer dit voorstel zodat wij de overheid weer kunnen openen, onze ambtenaren kunnen betalen en kunnen onderhandelen over onze meningsverschillen’, aldus de Democraat in een tweet. Probleem: in het voorstel krijgt Trump niet zijn 5,7 miljard dollar voor de muur aan de Mexicaanse grens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden