Trumps schoonzoon Kushner moet van VS efficiënte en innovatieve machine maken

President Donald Trump heeft zijn schoonzoon Jared Kushner de leiding gegeven van een project om de Amerikaanse overheid om te vormen tot een moderne, efficiënte machinerie naar voorbeeld van het bedrijfsleven. Kushner, die getrouwd is met Trumps dochter Ivanka, wordt het hoofd van het pas opgerichte Bureau voor Amerikaanse Innovatie.

Jared Kushner en President Donald Trump Beeld null
Jared Kushner en President Donald Trump

Kushner krijgt uitgebreide bevoegdheden om het overheidsapparaat overhoop te halen en te hervormen op basis van ideeën uit het bedrijfsleven. 'De regering moet als een Amerikaanse top-onderneming worden bestuurd', zei hij. 'We hopen dat we successen en meer doelmatigheid kunnen leveren voor onze klanten, de Amerikaanse burgers.'

Kushners ploeg, voor een groot deel mensen uit het bedrijfsleven, moet een soort ideeënfabriek worden binnen het Witte Huis met als doel het overheidsapparaat minder log te maken en de belangrijkste verkiezingsbeloften van Trump erdoor te jagen. 'Ik heb het Amerikaanse volk beloofd dat ik resultaten zal leveren en mijn devies 'sneller dan beloofd en goedkoper dan afgesproken' op de regering zal toepassen', zei Trump in een verklaring.

Met zijn benoeming tot hoofd van het innovatieproject krijgt de 36-jarige Kushner nog meer macht in het Witte Huis. Als adviseur van zijn schoonvader op buitenlands terrein lijkt hij al meer invloed te hebben dan Trumps minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, zeker als het gaat om het Midden-Oostenbeleid. Ook wat betreft Mexico, een lastig dossier, lijkt hij de broek aan te hebben. Toen de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray Caso onlangs Washington aandeed, had hij alleen met Kushner overleg. Tillerson bleek zelfs niet op de hoogte van de komst van de minister.

Dochter Trump krijgt als 'onofficieel adviseur' kantoor in Witte Huis

De dochter van Donald Trump, Ivanka, krijgt een kantoor in de West Wing van het Witte Huis en toegang tot vertrouwelijke informatie. Ivanka volgt zo haar man, Jared Kushner, naar het Witte Huis.

Advies

Kushners innovatieteam krijgt advies van vooraanstaande zakenlieden zoals Bill Gates, Tim Cook van Apple en Tesla-baas Elon Musk. Volgens Stephen Schwarzman, de baas van het investeringsbedrijf Blackstone, is het de bedoeling dat Kushners team gaat kijken waar het overheidsapparaat onnodig traag functioneert. 'Het is voor de particuliere sector makkelijk te zien waar de problemen zitten en dat heel snel te doen.' Kushners mensen gaan ook onderzoeken welke overheidstaken kunnen worden afgestoten en overgenomen door de privé-sector.

De lancering van Kushners innovatieproject volgt op de pijnlijke nederlaag die Trump afgelopen week leed met zijn poging het in Republikeinse kringen gehate zorgstelsel van president Obama te vervangen door een nieuw zorgplan. Trump moest dat plan intrekken toen bleek dat er ook binnen zijn eigen partij te weinig steun voor was. Het innovatieproject is veel minder ideologisch gekleurd en geniet in elk geval vanuit het zakenleven brede steun.

Veteranenzaken

Eén van de eerste projecten die het team onderhanden wil nemen is de hervorming van het departement voor Veteranenzaken, waarover veel klachten zijn. Verder wil het team een strategie ontwerpen om het misbruik van medicijnen, dat epidemische vormen heeft aangenomen in de VS, te bestrijden.

Er was maandag ook minder aangenaam nieuws voor Kushner: de Senaatscommissie voor de Inlichtingendiensten wil hem horen over zijn contacten met vertegenwoordigers van Rusland. Het Witte Huis bevestigde eerder dat Kushner vorig jaar december een onderhoud had met de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak. Maar nu blijkt dat hij ook heeft gesproken met Sergej Gorkov, het hoofd van de Russische ontwikkelingsbank Vnesheconombank, die op de Amerikaanse sanctielijst staat.

Dit zijn de leden van team-Trump die spraken met de Russische diplomaat Kisljak

Meerdere leden van het team van president Trump zijn in de problemen gekomen door de gesprekken die zij voerden met Sergej Kisljak. Welke leden van Team Trump spraken allemaal met deze Russische diplomaat?

Volgens woordvoerster Hope Hicks van het Witte Huis had het gesprek met Gorkov weinig om het lijf. Zij verzekerde dat er niet was gesproken over de sancties tegen Rusland of over mogelijke investeringen van de Russische bank in Kushners onroerendgoedprojecten. 'Het was nauwelijks een gesprek te noemen', zei Hicks tegenover The New York Times.

De Senaatscommissie doet onderzoek naar de pogingen van Rusland om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden en Trump aan de verkiezingszege te helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden