Trumps schoonzoon Kushner hield volgens senatoren e-mails achter over WikiLeaks

President Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner heeft documenten achtergehouden voor de Senaatscommissie voor juridische zaken die mogelijke inmenging van Rusland in de verkiezingen onderzoekt. Het zou gaan om e-mails over WikiLeaks die hij naar de Trump-campagne stuurde en een aanbod voor overleg 'via een Russische achterdeur en een uitnodiging voor een diner'.

Jared Kushner met zijn vrouw Ivanka. Beeld AFP
Jared Kushner met zijn vrouw Ivanka.Beeld AFP

Twee senatoren schrijven dat in een brief aan Kushners advocaat Abbe Lowell op basis van documenten die ze van andere getuigen hebben gekregen.

Het tweetal, de Republikein Chuck Grassley en zijn Democratische collega Dianne Feinstein, zeggen dat het dossier dat Kushner heeft gestuurd naar de commissie 'niet compleet' is. Hij heeft tot 27 november de tijd gekregen om ze alsnog op te sturen.

Ook moet Kushner een stuk overhandigen waarin hij bepaalde contacten met Russische functionarissen niet heeft vermeld. Het gaat hier om zijn veiligheidsverklaring om toegang te krijgen tot het Witte Huis.

Tot de stukken die de commissie mist, behoren onder andere e-mails die Kushner naar een niet nader genoemde campagneadviseur zou hebben gestuurd over WikiLeaks. Het gaat om e-mails uit september vorig jaar. 'Het lijkt erop dat bij uw zoektocht enkele documenten over het hoofd zijn gezien', schrijven de senatoren. Eerder deze week bleek dat Trumps oudste zoon Donald jr. in die maand contact had met WikiLeaks. Donald jr. stelde vervolgens per mail campagneadviseurs van Trump hiervan op de hoogte.

Relevante

De advocaat van Kushner liet echter weten dat wel degelijk alle relevante documenten die te maken hebben met contacten met Russen tijdens de campagne en de overgang van het presidentschap zijn overhandigd. Hij zei dat Kushner bereid is alsnog de ontbrekende stukken in te sturen als deze alsnog kunnen worden gevonden.

Wat de Russische poging inhield om via 'de achterdeur' te overleggen met de Trump-campagne, is niet duidelijk. In stukken die andere personen aan de commissie hebben gestuurd, wordt deze Russische poging gemeld. Het is ook onduidelijk met wie van de Trump-campagne zou worden gedineerd.

De Justitie-commissie van de Senaat is een van de drie commissies van het Congres die de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van vorig jaar onderzoeken. De commissies van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben duizenden documenten ontvangen van personen die betrokken waren bij de Trump-campagne. Ook zijn tot nu toe tientallen personen gehoord, onder wie Kushner.

Deze onderzoeken naar mogelijke samenwerking van de Trump-campagne met de Russen, worden uitgevoerd onafhankelijk van het onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller. Het onderzoek van Mueller heeft al geleid tot aanklachten tegen drie personen die betrokken waren bij de presidentscampagne van de miljardair. Een van hen is Trumps vroegere campagnevoorzitter Paul Manafort.

Dit schreven wij eerder over het Rusland-onderzoek:

Journalist Luke Harding: 'Russen bewerken Trump al sinds 1987'. Er zijn beelden van Luke Harding en zijn vrouw in bed, dus video's van Donald Trump zijn er zéker, claimt de oud-correspondent van The Guardian. Zijn boek heeft geen smoking gun, maar er is rook, heel veel rook.

Wie deden er zaken met de Russen?: 'Nepnieuws' noemt Donald Trump de berichten dat hij door de Russen in het zadel werd geholpen. Maar een jaar na zijn verkiezingszege doen het Congres en speciaal aanklager Robert Mueller nog steeds onderzoek naar zijn banden met het Kremlin. Wat weten we tot nog toe? En wie deden er zaken met de Russen?

Trump: 'Ik geloof Poetin': 'Poetin meent het', zei de president tijdens zijn Azië-reis. Elke keer dat Trump de Russische president spreekt, vraagt hij aan hem of het Kremlin zich heeft gemengd in de verkiezingen. En telkens zegt Poetin dat hij dat écht niet gedaan heeft. Trump praat en tweet zich weer in de nesten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden