Trumps schoonzoon Kushner getuigt in de Senaat over Trump en Rusland: kan hij in de problemen komen?

Jared Kushner, de schoonzoon van president Trump en een van zijn belangrijkste adviseurs, heeft maandag verzekerd dat hij niet met Rusland heeft samengespannen om zijn schoonvader in het Witte Huis te krijgen. In een elf pagina's tellende verklaring zei Kushner dat hij 'niet ongepasts' heeft gedaan. 'Ik heb niet met een buitenlandse regering samengespannen en ken ook niemand van de campagne die dat heeft gedaan.'

Jared Kushner op weg naar zijn verhoor in de Senaat, maandag. Beeld afp

Kushner gaf de verklaring vrij enkele uren voordat hij achter gesloten deuren zou worden gehoord door de Inlichtingencommissie van de Senaat achter gesloten deuren verhoord over de mogelijke banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland. Het is voor het eerst dat de Congresleden iemand uit de Trump-clan aan de tand voelen. Dinsdag volgt een verhoor door de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, alweer achter gesloten deuren.

De Congresleden hebben vooral belangstelling voor de ontmoeting die hij en Trumps oudste zoon Donald vorig jaar zomer hebben gehad met een Russische advocate die belastende informatie beweerde te hebben over Hillary Clinton. In zijn verklaring zei Kushner dat hij vooraf niet wist dat zij dat had aangeboden. In ieder geval was het hem al snel duidelijk geworden dat het gesprek een complete 'tijdverspilling' was. Daarom zou hij zich door een assistent uit de vergadering hebben laten roepen. Over de campagne of Hillary Clinton was volgens hem niet gesproken. Voor zover hij wist zijn er ook geen documenten uitgewisseld tijdens de ontmoeting.

Kushner wordt verweten dat hij aanvankelijk niets over die ontmoeting heeft vermeld in de formulieren die hij moest invullen voor zijn baan als adviseur van Trump. Volgens sommige Democraten heeft hij dat bewust gedaan. Dit soort bijeenkomsten vergeet je niet, redeneren zij. Maar Kushner weet die slordigheden aan een assistent die de papieren te vroeg zou hebben ingediend.

Kushner sprak ook tegen dat hij plannen zou hebben gehad om buiten de normale kanalen om contact te houden met het Kremlin. Volgens Kushner ging het niet om een geheim communicatiekanaal. Wel zou hij met de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak, hebben overlegd over een veilige manier om informatie van de Russische legerleiding over Syrië door te spelen aan de Amerikanen. De VS en Rusland delen sommige informatie om te voorkomen dat hun vliegtuigen elkaar neerschieten als zij boven Syrië opereerden.

Verhoring in de Senaat, waar Kushner zal getuigen. Beeld afp

Riskant

Volgens Kushner toont het feit dat hij na de verkiezing van Trump nog met de Russische ambassadeur heeft overlegd over een veilige manier van communiceren aan dat er tijdens de campagne kennelijk geen contacten met het Kremlin waren.

President Trump lanceerde kort voor het begin van Kushners optreden voor de Senaatscommissie nog een tweet waarin hij zich afvroeg waarom de Congrescommissies en de 'belaagde' minister van Justitie geen onderzoek instellen naar de 'misdaden' van Hillary Clinton.

Kushner zal niet onder ede getuigen voor het Congres, maar toch kan het volgens sommige deskundigen riskant worden voor hem. Ook als je niet onder ede getuigt, is het strafbaar misleidende verklaringen af te leggen tegenover een onderzoekscommissie van het Congres.

Kushner moet verder rekening houden met de mogelijkheid dat zijn verklaringen ook zullen worden gebruikt door het team van Robert Mueller, de speciale aanklager die onderzoek doet naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

Kushner kan weigeren antwoord te geven op sommige vragen, met een beroep op het Vijfde Amendement, dat inhoudt dat niemand gedwongen kan worden belastende verklaringen tegen zichzelf af te leggen. Maar zijn advocaat heeft eerder gezegd dat hij dit niet zal doen.

Gered

Volgens sommige deskundigen rekent Kushner er mogelijk op dat hij als hij in de problemen komt, wel zal worden gered door zijn schoonvader. President Trump herinnerde er afgelopen weekeinde nog aan dat hij de 'volledige bevoegdheid' heeft personen een pardon te verlenen, al liet hij weten dat het in dit geval niet nodig zou zijn omdat al het gepraat over de Rusland-affaire toch 'nep-nieuws' is.

Aanvankelijk zouden Trumps zoon Donald en zijn vroegere campagneleider Paul Manafort door de Justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden worden verhoord over de ontmoeting met de Russische advocate, maar die zitting is op verzoek van Trumps advocaten uitgesteld. Zij onderhandelen nog over de voorwaarden. Michael Flynn, Trumps nationale veiligheidsadviseur die aan de kant werd gezet nadat gebleken was dat hij had gelogen over zijn contacten met ambassadeur Kisljak, wil alleen voor de Congrescommissies verschijnen als hij immuniteit krijgt voor alles wat hij daar zegt.

Lees meer over de Trump-regering en de Russen

De affaires rond Trump: klauwen vol geld naar advocaten
Voor Amerikaanse advocaten zijn de affaires rond de verkiezingen en de mogelijke contacten tussen de Trump-campagne en de Russen een goudmijn. Maar de vraag is: wie draait er op voor de torenhoge kosten?

Wie is de oud-spion die Trump Jr. sprak?
En alweer heeft zich een deelnemer aan het Donald Jr.-gesprek gemeld: de Russisch-Amerikaanse lobbyist en voormalige KGB-contraspion Rinat Akhmetshin. Wat is zijn band met het Kremlin? En wat was zijn rol bij een Nederlandse rechtszaak?

Dit zijn de hoofdrolspelers in de beruchte e-mails van Donald Trump Jr.
Tipgever Goldstone, een Russische vader en zoon en een mysterieuze 'Crown Prosecutor' Wie zijn zij allemaal, en hoe kennen ze elkaar?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden