Commentaar

Trumps revolutie blijft maar haperen

Steve Bannons vertrek uit de nationale veiligheidsraad is (weer) een teken dat Trumps revolutie hapert.

Steve Bannon verloor zijn plek in de Nationale Veiligheidsraad Beeld reuters

Van alle aberraties waarmee de komst van Donald J. Trump naar het Witte Huis gepaard ging, was de benoeming van huisideoloog Steve Bannon tot de nationale veiligheidsraad (NSC) een van de potentieel gevaarlijkste. Ook omdat deze promotie gepaard ging met de verwijdering uit de NSC - een cruciaal orgaan in het moderne presidentschap - van de chefstaf van de strijdkrachten en de hoogste baas van de verzamelde inlichtingendiensten.

Amerika's opties tegenover Assads chemische wapens en Kim Jong-uns kernwapens in handen van politieke loopjongens uit de campagne, Flynn en Bannon? Dat werd bij de aankondiging ervan in januari als extremistisch beschouwd. En terecht.

Sindsdien is er veel water door de Potomac gestroomd en de jongste ontwikkelingen lijken erop te wijzen dat de radicaalste aspecten van Trumps politieke agenda niet alleen op externe blokkades stuiten (zoals: de realiteit van deze wereld), of politieke (zoals het Congres, al wordt het door Republikeinen gedomineerd), maar ook op een minstens zo taaie maar minder zichtbare hobbel: de politiek-bureaucratische klasse die, linksom of rechtsom, al tientallen jaren Amerika's buitenlands beleid runt.

Steve Bannon wilde die klasse aanpakken en terug in zijn hok duwen. Bij een kleinere overheid hoort ook een kleinere rol van ambtenaren. Maar wie het opeens allemaal héél anders wil aanpakken, wie 'het moeras wil droogleggen', moet wel de mensen vinden die dat kunnen en willen. En dat is vanaf het begin moeilijk gebleken op het terrein van buitenlands en veiligheidsbeleid.

Van de invloedrijke generaals en diplomaten en veiligheidsexperts vragen dat ze hun oude standpunten overboord gooien voor de nieuwe baas - dat is lastig gebleken. Daarom moest Trump - toen Mike Flynn van de kar viel wegens liegen - terugvallen op een ervaren rot met een sterke eigen mening: generaal McMaster. En die lijkt er nu in te zijn geslaagd het functioneren van (ten minste) de nationale veiligheidsraad weer enigszins in normale paden te hebben teruggebracht. En dat is geen overbodige luxe, gezien de buitenlands-politieke uitdagingen die de VS de komende tijd nog te wachten staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden