Trumps peperdure defensie-wensen: 79 schepen en 80 duizend soldaten erbij

Donald Trump vindt 620 miljard dollar per jaar niet genoeg voor Amerika's krijgsmacht. Een maand na zijn aantreden, maakt de president werk van zijn belofte om het 'uitgeputte leger' weer op te bouwen. De marine wil Trump het liefst 79 oorlogsschepen erbij geven, de landmacht en mariniers 80 duizend militairen. De militaire opbouw, waarmee Trump vandaag een begin maakt in het Congres, is niet eerder vertoond sinds de regering-Reagan.

Amerikaanse mariniers op oefening.Beeld US Marine Corps

Alsof het niks is, al die schepen, vliegtuigen en soldaten erbij. De marine? Die moet van Trump, zo beloofde hij in september tijdens de presidentsverkiezingen, groeien van 271 oorlogsbodems naar maar liefst 350.

Waaronder twee nieuwe vliegdekschepen van ruim 12 miljard dollar per stuk. Zodat de Amerikaanse marine, die toch al 's werelds grootste en meest geavanceerde is, de wereldzeeën straks bevaart met dertien 'supercarriers'.

Ter vergelijking: die andere supermacht, Rusland, beschikt over slechts één vliegdekschip waarmee het ook nog amper oorlog kan voeren. Hetzelfde geldt voor China, dat nu oefent met een ooit door de Oekraïne afgedankt vliegdekschip uit de Sovjet-tijd.

'We gaan onze krijgsmacht flink moderniseren', beloofde de president vrijdag. 'Het moet groter en beter worden dan het ooit was. Hopelijk zullen we het nooit hoeven te gebruiken. Maar niemand zal ooit weer met ons rotzooien. Niemand.' In zijn toespraak vandaag voor het Congres, wil Trump een begin maken met het uitvoeren van zijn belofte om Amerika 'weer sterk te maken'. De 54 miljard dollar die hij dit jaar naar verluidt extra wil uittrekken voor Defensie en nationale veiligheid, moet volgens de president ervoor zorgen dat Amerika straks weer wint op het strijdtoneel.

'We winnen niet meer', aldus Trump die tijdens de verkiezingen de kostbare militaire interventies in Irak en Afghanistan volop bekritiseerde. 'We verliezen alleen maar.' Al het geld dat deze oorlogen kostten, zo'n 4.250 miljard dollar, had volgens hem beter in de VS besteed kunnen worden. Nu wil dezelfde Trump honderden miljarden in de komende vier jaar gaan spenderen om de krijgsmacht te versterken.

De USS Harry S. Truman in de Perzische Golf. De VS beschikken nu over tien vliegdekschepen. Trump vindt dat het er dertien moeten zijn om wereldwijd twee conflicten tegelijk aan te kunnen.Beeld US Navy

Beledigd

De eerste kritiek op de forse verhoging van de militaire uitgaven met tien procent was maandag meteen te horen. 'Dit zijn niet de prioriteiten van de gewone Amerikanen', aldus de voormalige Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. 'We geven militair al meer uit dan wat de tien landen die na ons komen gezamenlijk uitgeven aan Defensie.'

De voormalige commandant van de Amerikaanse landmacht in Europa, luitenant-generaal Mike Hertling, voelde zich zelfs beledigd door Trump. Hertling: 'Ik weet niet waar hij het over heeft als hij zegt dat we niet meer winnen. Laten we kijken naar welke conflicten we allemaal gewonnen hebben: de Grenada-invasie, de Golfoorlog, de oorlog in de Balkans, Irak, Afghanistan'.

Maar de Republikeinse senator John McCain, geen fan van Trump, noemde de 54 miljard dollar een 'goede eerste stap'. McCain, die al jaren aandringt op extra geld voor het Pentagon, vind het echter niet ver genoeg gaan. Net als Trump, hamert McCain erop dat de oorlogen in Irak en Afghanistan en de strijd tegen Al Qaida sinds 2001 een grote wissel hebben getrokken op de krijgsmacht.

Het materieel zou verouderd en versleten zijn en de militairen oorlogsmoe. Tot overmaat van ramp kan de Pentagon-begroting sinds 2011, vanwege de begrotingsperikelen in het Congres, niet fors verhoogd worden. 'We moeten onze soldaten vanaf nu met de beste spullen op pad sturen', aldus Trump maandag.

Een B-52-bommenwerper wordt in de lucht bijgetankt tijdens een missie tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië. De bommenwerpers behoren met de KC-135-tankervliegtuigen tot de oudste vliegtuigen waarmee de Amerikaanse luchtmacht nog steeds vliegt. Ze zijn gemiddeld ruim vijftig jaar oud.Beeld US Air Force

Bommenwerpers

Trumps militaire plannen zijn sterk beïnvloed door de Heritage Foundation, een conservatieve denktank die tijdens de Reagan-regering veel macht had in het Witte Huis. De denktank hielp Trump na de verkiezingen bij het vormen van een regering.

Toen de miljardair vorig jaar september zijn Defensie-plannen ontvouwde, onder andere met een pleidooi voor een marine met 350 schepen, omarmde hij een eerder rapport van de denktank. Ook Trumps voorstel om de landmacht uit te breiden van 490 duizend naar 540 duizend soldaten, komt uit de koker van Heritage. Evenals het voorstel voor meer mariniersbataljons.

In het rapport Index of US Military Strength geeft de denktank een vrij somber beeld van de staat van de Amerikaanse krijgsmacht. De landmacht, die in omvang is gekrompen in de afgelopen tien jaar, krijgt als score 'zwak'. Het zou onder andere kampen met de inzetbaarheid van materieel. Ook heeft het veel te weinig gevechtsbrigades die direct in het buitenland kunnen worden ingezet in geval van oorlog. Maar liefst achttien. Een brigade telt 4.500 militairen.

De marine, het marinierskorps en de luchtmacht krijgen van Heritage een iets betere score maar het is nog altijd niet voldoende. Zo vliegt de luchtmacht met gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers die gemiddeld 27 jaar oud zijn. De luchtverdedigingsjager F-15 bijvoorbeeld is zo'n 29 jaar oud. Terwijl het maximaal dertig jaar mee kan. Ook zet de luchtmacht bommenwerpers (de B-52) en tankervliegtuigen (KC-135) in die zo'n vijftig jaar oud zijn.

Amerikaanse mariniers oefenen met een helikopter-eenheid die normaal wordt ingezet om commando's te droppen. De landmacht en het marinierskorps wil Trump met tienduizenden militairen uitbreiden.Beeld US Army

Vliegdekschepen

De marine beschikt nu over 271 schepen, veel te weinig gaf ook de marine-top toe. In 2015 zei de marineleiding dat eigenlijk 308 schepen nodig waren. Volgens Heritage en Trump moet de marine echter uitgebreid worden tot 350 schepen, wil het kunnen voldoen aan de Pentagon-doctrine om op twee fronten tegelijk te kunnen vechten in de wereld tijdens een grootschalig conflict.

Het aantal vliegdekschepen - de VS hebben er nu tien - moet uiteindelijk groeien naar dertien. 'De krijgsmacht is niet voldoende toegerust om twee regionale conflicten tegelijk aan te kunnen', aldus Dakota Wood, oud-marinier en auteur van het rapport. 'De Amerikaanse krijgsmacht is nu slechts in beperkte mate in straat om Amerika's cruciale nationale belangen te verdedigen.'

De grote vraag is hoe Trump aan het geld denkt te komen voor zijn ambitieuze plannen. Alleen al de uitbreiding van de marine tot 350 schepen gaat volgens deskundigen 165 miljard dollar in dertig jaar tijd kosten. En zelfs als de scheepswerven sneller zouden werken, zo berekende marine-expert Ronald O'Rourke vorige maand, zouden de VS pas in 2030 over genoeg vliegdekschepen kunnen beschikken. Tot dan moet de marine het maar doen met de huidige vliegdekschepen. Een voordeel is dat ze tot in lengte van jaren nog de modernste en grootste in de wereld zullen blijven.

Een Amerikaanse B-52 leidt een formatie van Europese en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, waaronder Eurofighters, F-16's en Zweedse Gripens, tijdens een oefening boven de Baltische Zee.Beeld US Air Force

Lees meer

Trump wil eind aan avonturen die VS 4.250 miljard euro armer maakten
Donald Trump heeft meer inzage gegeven in de 'isolationistische' buitenlandse politiek die hij de komende vier jaar wil gaan voeren. Vanaf 20 januari zal de 'vernietigende cyclus van interventie' in het buitenland beëindigd worden.

Duitse en Nederlandse Defensieministers: 'Trump is een wake-upcall voor Europa'
De wake-upcall kwam van Trump, zegt de Duitse minister van Defensie Von der Leyen. Haar Nederlandse collega Hennis hoorde al vele wekkers. In München spreken ze over de toekomst van de krijgsmacht. (+)

Hoe deze oud-militair - met oorlog in zijn bloed - zich ontpopt als Pentagonbaas
Wat kan de NAVO verwachten van de nieuwe Amerikaanse defensieminister James Mattis? (+)

Miljardenfacelift voor Amerika's gevaarlijkste bommenwerper in wedloop met Russen
De VS gaan hun gevaarlijkste en duurste bommenwerper, de 'onzichtbare' B-2 Spirit, moderniseren om te voorkomen dat het toch op de radar te zien is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden