Trumps oud-adviseur Flynn koerst mogelijk af op deal met speciale aanklager in ruil voor strafvermindering

De advocaten van Michael Flynn, president Trumps vroegere nationale veiligheidsadviseur, werken niet meer samen met het juridische team van Trump. Dit is mogelijk een signaal dat Flynn wil samenwerken met speciaal aanklager Robert Mueller in het Rusland-onderzoek. Ook koerst hij wellicht aan op een deal met Mueller in ruil voor strafvermindering.

Michael Flynn en president Trump.Beeld AFP

Flynns advocaten hebben hun collega's die Trump bijstaan deze week laten weten dat ze niet meer willen overleggen over het onderzoek of informatie willen uitwisselen. Dit bevestigen diverse bronnen tegen Amerikaanse media.

Zo'n samenwerking tussen de advocaten van twee partijen is niet ongebruikelijk in grote onderzoeken. Maar het kan een probleem worden als een van hen aanstuurt op een deal met het Openbaar Ministerie. Sinds Mueller begin dit jaar zijn onderzoek begon naar mogelijke samenspanning van de Trump-campagne met Rusland, om de presidentsverkiezingen te winnen, zijn al drie oud-medewerkers aangeklaagd. Een van hen is Trumps vroegere campagnevoorzitter Paul Manafort.

Flynn is vanaf het begin van Muellers onderzoek een van de belangrijkste doelwitten geweest. Hij zag zich gedwongen te vertrekken nadat Witte Huis-functionarissen en vicepresident Mike Pence concludeerden dat hij ze had misleid over zijn contact met de Russische ambassadeur in Washington.

De FBI, die het Rusland-onderzoek uitvoerde voor Mueller het overnam, ondervroeg Flynn in januari over de gesprekken die hij had met ambassadeur Sergei Kislyak in de overgangsperiode van Trump.

Onder druk

Flynn wekte de indruk dat hij de Amerikaanse sancties, en de eventuele opheffing daarvan na Trumps inauguratie, niet had besproken met de ambassadeur. Dit bleek niet te kloppen. Na 24 dagen in het Witte Huis stapte hij op als nationale veiligheidsadviseur.

De oud-generaal, die onder president Obama de inlichtingendienst van het Pentagon enkele jaren leidde, schaarde zich al vroeg in de campagne achter Trump. De president kon het goed met hem vinden. In februari vroeg Trump aan FBI-directeur James Comey zelfs om het FBI-onderzoek naar Flynn te stoppen.

Naast zijn Russische contacten onderzoekt Mueller ook de advies- en lobbywerkzaamheden van Flynn voor buitenlandse klanten. Zo werd hij door een Turkse zakenman ingeschakeld om belastende informatie te vinden over Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de Turkse president Erdogan achter de mislukte staatsgreep zat van vorig jaar zomer. Gülen woont in de VS.

Dwingen

Flynn voerde deze werkzaamheden nog uit in de laatste dagen van de campagne. Hij stond echter niet ingeschreven met zijn lobbybureau bij het ministerie van Justitie, wat verplicht was, als belangenbehartiger van de Turkse regering.

Verwacht wordt dat Mueller dit zal gebruiken tegen Flynn om hem te dwingen samen te werken met het onderzoek. De aanklager gebruikte eerder Manaforts werk voor de Oekraïense regering om hem onder druk te zetten. Manafort sloot echter geen deal met Mueller. De oud-campagnevoorzitter wordt nu voornamelijk aangeklaagd voor strafbare feiten begaan tijdens zijn zakelijke activiteiten, niet vanwege samenspanning met de Russen.

Jay Sekulow, een advocaat van Trump, waarschuwde vrijdag niet te snel conclusies te trekken over de stap van Flynns juridische team. 'Niemand moet concluderen dat dit betekent dat generaal Flynn samenwerkt tegen de president', aldus Sekulow.

Het zijn er vijf, en ze hebben allemaal direct of indirect met Rusland te maken. Het belangrijkste onderzoek wordt gedaan door speciaal aanklager Robert Mueller, een gerespecteerde oud-FBI-directeur. Hij leidt het onderzoek naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016 en de mogelijke rol die het campagneteam van Trump hierbij heeft gespeeld. Mueller nam het onderzoek over van de FBI nadat Trump daar de directeur van ontsloeg. Vijf vragen over de bevoegdheden van een speciaal aanklager

Naar het ontslag van FBI-directeur James Comey loopt ook een onderzoek, dit keer door de toezichthoudende commissie van het Huis van Afgevaardigden. Die commissie wil erachter komen of Trump druk heeft uitgeoefend op Comey om het FBI-onderzoek naar de Russische invloeden (dat nu dus door de onafhankelijke Mueller wordt geleid) stop te zetten. Reconstructie: hoe Trumps frustratie over het Rusland-onderzoek leidde tot Comey's haastige ontslag

De rechterlijke commissie van de Senaat doet ook nog onderzoek naar Trump's verhoudingen met Comey en het ontslag van Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van de president. Welke valkuilen liggen er op de loer voor Michael Flynn?

Daarnaast zijn er nog de inlichtingencommissies van het Huis van Afgevaardigden en van de Senaat. Die doen ook allebei onderzoek naar de banden tussen de Trumpcampagne en Rusland. De commissie van het Huis focust daarbij op de onthullingen rond Michael Flynn, terwijl de commissie van de Senaat zich breder bezighoudt met Russische inmenging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden