NieuwsCoronasteun VS

Trumps naam prijkt op cheques met noodhulp, zelfs al komt het geld niet van hem

Het is niet zijn geld, maar op alle cheques met financiële steun die Amerikanen binnenkort krijgen toegestuurd, staat de naam van president Trump. Democraten klagen dat hij de noodhulp misbruikt voor zijn herverkiezingscampagne.

President Donald Trump gebruikte een verhitte persconferentie afgelopen maandag vooral om zich te verdedigen en ruzie te maken met journalisten.Beeld AP

Aanvankelijk wilde president Trump volgens The Washington Post dat zijn handtekening op de cheques zou staan, maar dat bleek niet te mogen. Dergelijke uitkeringen worden altijd ondertekend door een ambtenaar van het ministerie van Financiën om politieke partijdigheid te vermijden. Wel kreeg Trump het voor elkaar dat zijn naam op de cheque verschijnt, onder het kopje Economische Schadebetaling.

De cheques ter waarde van 1.200 dollar (bijna 1.100 euro) maken deel uit van het steunpakket dat het Congres heeft uitgetrokken om de schok van de coronacrisis enigszins op te vangen. Alle Amerikanen die minder dan 68 duizend euro per jaar verdienen krijgen de uitkering, plus 450 euro extra per kind onder de 17 jaar.

De meeste mensen krijgen het geld op hun bankrekening gestort, maar de rest –vaak de laagst betaalden – krijgen een cheque, waarop dus de naam van Trump prijkt. Dat wekt volgens critici de indruk dat het geld van het Witte Huis komt, terwijl het Congres over het geld gaat. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, klaagde vorige week al dat de Amerikanen geen behoefte hebben aan een uitkering met een ‘snoeverige’ brief van Trump erbij.

Hekel

Critici wijzen er ook op dat de cheques het idee waren van de Republikeinse senator Mitt Romney, aan wie Trump een enorme hekel heeft omdat hij als enige Republikein (gedeeltelijk) met de Democraten meestemde in het impeachment-proces tegen hem.

Volgens The Washington Post lopen de uitkeringen nu ook een paar dagen vertraging op omdat Trumps naam op de cheques moeten worden gezet, maar dit ontkent het ministerie van Financiën.

Hoe dan ook typeert de kwestie volgens Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, de manier waarop Trump de coronacrisis benadert. ‘Ik zou willen dat dit zijn enige egotrip was. Het lijkt erop dat de president bijna iedere dag denkt dat de crisis om hém draait, om zijn verlangens, zijn behoeftes, zijn vijanden’, zei Schumer. ‘In plaats van mensen uitschelden en drukte maken over wie de cheques mag tekenen, zou de president de mouwen moeten oprollen en mee moeten helpen het probleem op te lossen. Te veel van wat hij zegt, doet en denkt gaat over hemzelf.’

Tijd verspild

De Democraten stoorden zich vooral aan de coronabriefing die Trump maandag in het Witte Huis hield. Die 2,5 uur durende persconferentie gebruikte de president vooral om zich te verdedigen tegen de kritiek dat hij het gevaar van het coronavirus aanvankelijk onderschatte en daardoor veel tijd had verspild om het land voor te bereiden op de uitbraak.

Trump had het personeel van het Witte Huis zelfs een video laten fabriceren met fragmenten waaruit moest blijken dat er aanvankelijk inderdaad niks aan de hand leek, aangevuld met lovende uitspraken van gouverneurs over zijn aanpak. 

De rest van de tijd gebruikte hij vooral om ruzie te maken met verslaggevers die kritische vragen aan hem stelden. ‘Nepjournalisten’, volgens Trump. Hij ontkende ook dat er in februari al een geval van corona in de VS was ontdekt, hoewel hij zelf al op 30 januari melding maakte van vijf gevallen. ‘We denken dat het heel goed voor ons gaat aflopen. Dat kan ik jullie verzekeren’, zei hij toen op een bijeenkomst met aanhangers in Michigan.

In de VS zit de grootste winnaar van de crisis in het Witte Huis
Een ontzagwekkend crisispakket moet het leed in de VS verzachten. Driemaal raden wie daar het meest van profiteert.

Texas ‘gebruikt’ corona om abortussen tegen te houden
De Amerikaanse staat Texas heeft het coronavirus aangegrepen om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een verbod op abortus. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden