nieuwsopvolger ginsburg

Trumps missie om conservatieve opperrechter te benoemen lijkt te slagen

Donald Trump zet zijn plan door om nog vóór de presidentsverkiezingen een nieuwe conservatieve opperrechter te benoemen. De kans dat zijn missie slaagt is groter geworden nu de meerderheid van de Senaat zijn plan lijkt te steunen. Zaterdag noemt hij de naam van de kandidaat.

Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. Beeld Getty Images
Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst.Beeld Getty Images

Het aanwijzen van een opvolger van de vrijdagavond overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg is de inzet geworden in de toch al bittere verkiezingsstrijd tussen Trump en zijn rivaal Joe Biden. Trump wil de als liberaal bekend staande Ruth Bader Ginsburg vervangen door een conservatieve rechter om zo zijn achterban te paaien. In de VS heeft het negenkoppige hooggerechtshof vergaande invloed op zaken als het homohuwelijk, abortus en immigratie.

De door de Republikeinen gedomineerde Senaat lijkt Trump nu te steunen in zijn plan nog snel voor de verkiezingen een nieuwe opperrechter te benoemen. De mogelijk dissidente senator Mitt Romney zei dinsdag dat hij een stemming over de kandidaat van Trump steunt. Zijn stem is cruciaal voor Trump om een meerderheid te krijgen voor zijn plan.

Kansen vergroot

Door Romneys steun is de kans groter geworden dat Trumps conservatieve kandidaat ook wordt benoemd. Maar het is nog niet in beton gegoten. De Republikeinen hebben momenteel 53 van de 100 Senaatszetels in handen. Dat betekent dat Trump zich maar drie dissidenten kan veroorloven (bij de uitkomst 50-50 kan de vicepresident nog in het voordeel van Trump beslissen). Twee Republikeinse senatoren hebben afgelopen zaterdag al gezegd zo kort voor de verkiezingen geen nieuwe opperrechter meer te willen benoemen.

Trump vreesde dat Romney ook zou afhaken. De twee hebben een zeer gespannen relatie: Romney stemde in februari nog voor het afzetten van de president. Hij steunt Trump nu toch met de stemming omdat hij de ‘grondwet’ naar eigen zeggen wil respecteren. Maar dat betekent niet dat Romney ook per se de kandidaat van Trump steunt. Hij zal de opvolger ‘beoordelen op zijn of haar kwalificaties', zei hij dinsdag.

Machtsmisbruik

De steun van Romney voor het stemmingsproces is toch alvast een opsteker voor Trump en een grote teleurstelling voor de Democraten. Als Trump slaagt in zijn missie om een nieuwe conservatieve rechter te benoemen, betekent dit dat de nieuwe verhouding in het hooggerechtshof 6-3 wordt, in het voordeel van de conservatieven. Die rechtse overheersing kan decennia duren, omdat opperrechters voor het leven worden benoemd.

Democraten noemen het ‘machtsmisbruik’ van Trump om zo'n ingrijpend besluit te nemen zo vlak voor de verkiezingen. Toen de vorige opperrechter overleed in 2016, hielden de Republikeinen een benoeming maandenlang tegen, omdat het volgens hen beter was om zo’n besluit over te laten aan de nieuw gekozen president. Dat argument gaat kennelijk niet op nu het de Republikeinen goed uitkomt.

Ginsburg zelf zou volgens haar kleindochter op haar sterfbed hebben gezegd dat pas na de verkiezingen op 3 november over haar opvolging zou moeten worden beslist. Trump trekt die woorden in twijfel.

Voorkeurskandidaat

Trump zal aankomende zaterdag in het Witte Huis bekendmaken wie hij kandideert als opvolger, liet hij dinsdag via Twitter weten. De naam die het vaakst wordt genoemd is die van Amy Coney Barrett, een conservatieve katholieke rechter, die momenteel rechtspreekt in Chicago. Het tweetal sprak elkaar maandag enkele uren, waarna Trump nog meer onder de indruk van haar raakte.

Trump heeft naar eigen zeggen vijf namen op zijn lijstje staan, van wie er ‘een of twee’ zijn favoriet zijn.

Meer lezen over de strijd om Amerikaanse opperrechters:

Trump maakt haast met opvolging opperrechter Ginsburg: lees hier waarom.

Ruth Bader Ginsburg, opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, had de status van rockster. Lees hier ons postuum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden