NIEUWSCORONA IN DE VS

Trumps minister van Justitie Barr waarschuwt gouverneurs die te strenge coronaregels instellen

De regering-Trump lijkt zich op te maken om ten strijde te trekken tegen gouverneurs van Amerikaanse staten die al te strenge maatregelen nemen om het coronavirus in te dammen. Trumps minister van Justitie William Barr liet in een vraaggesprek weten dat zijn ministerie zich mogelijk zal aansluiten bij rechtszaken die ontevreden burgers aanspannen tegen dergelijke gouverneurs.

Minister van Justitie William Barr wacht op president Trump bij een van diens dagelijkse briefings in het Witte Huis over de coronacrisis.Beeld Reuters

Daarmee schaarde Barr zich achter zijn baas in het Witte Huis, die er steeds luider op aandringt dat het tijd is de strengste restricties op te heffen en de Amerikaanse economie weer op gang te brengen. ‘Je ziet dat de mensen angstig worden, ze willen weer aan de slag, ze willen hun banen terug’, zei president Trump dinsdag op de dagelijkse coronabriefing van het Witte Huis. Volgens hem gloort er steeds meer licht aan het eind van de tunnel.

Via Twitter moedigde Trump betogers aan die in verscheidene staten protesteerden tegen de lockdowns die de autoriteiten daar hebben afgekondigd. Daarbij richtte hij zijn pijlen op de Democratische gouverneurs van Michigan, Minnesota en Virginia. Hij riep zijn aanhangers op die staten te ‘bevrijden’.

Barr prees de 'voortreffelijke‘ aanpak van Trump, die vorige week een driestappenplan lanceerde om de economie weer op te starten, te beginnen met 29 staten die volgens hem nauwelijks te lijden hebben van de corona-epidemie. De minister van Justitie vergeleek de 'blijf thuis'-regels die in sommige staten gelden met huisarrest. Volgens Barr vormen dergelijke maatregelen een ernstige inbreuk op de vrijheid van de burgers en zijn ze alleen gerechtvaardigd om de verspreiding van het virus af te remmen.

Chemotherapie

Hij vergeleek het met chemotherapie om het uitzaaien van kanker tegen te gaan. 'Daarmee ga je ook niet door totdat de patiënt dood is.’ Volgens Barr houdt zijn ministerie heel nauwlettend in de gaten welke maatregelen de staten nemen. ‘Als wij vinden dat die te ver gaan, dan zullen we eerst de gouverneurs proberen te dwingen ze terug te draaien of aan te passen. Maar als ze dat niet doen en mensen rechtszaken aanspannen, dan zullen we ons daarbij aansluiten.’

Vooral de gouverneurs van de dichtbevolkte noordelijke staten, vaak Democraten, aarzelen om de restricties op te heffen, omdat ze bang zijn dat de epidemie dan weer zal opflakkeren. De gouverneurs van enkele zuidelijke staten, zoals Georgia en South Carolina, willen deze week al een deel van de maatregelen opheffen, ook al is een groot deel van de bevolking huiverig. Ook sommige bedrijven aarzelen, uit vrees de bron van een nieuwe uitbraak te zullen worden. Dat is in een land met een claimcultuur als de Verenigde Staten riskant.

Barr staat bekend als een van de loyaalste medewerkers van Trump. De president benoemde hem als opvolger van Jeff Sessions, die het bij hem had verbruid nadat hij zich had teruggetrokken uit het onderzoek naar de banden tussen Rusland en Trumps campagneteam. Barr kreeg later kritiek op de uitleg die hij gaf aan de conclusies van speciaal aanklager Robert Mueller over de affaire. Volgens Barr bleek daaruit dat Trump niets had misdaan, hoewel Mueller wel aanwijzingen had gevonden dat Trump had geprobeerd het onderzoek te saboteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden